Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Будуватимуть «тюрму – пам’ятку архітектури ХХІ століття»

Виконком ЛМР погодив містобудівні умови й обмеження на спорудження нового СІЗО на вулиці Збиральній

У Львові почалися процеси з будівництва нового слідчого ізолятора — взамін СІЗО, що на вулиці Городоцькій, 20. Виконавчий комітет Львівської міськради погодив містобудівні умови й обмеження на спорудження нового СІЗО (з Державною установою «Генеральна дирекція Державної кримінально-виконавчої служби України»). Про це повідомила пресслужба ЛМР.

Містобудівні умови й об­меження затверджено для будівництва комплексу бу­динків, будівель і споруд Дер­жавної установи «Львівська установа виконання покарань (№ 19)» на вул. Збиральній у місті Львові. Представляючи проєкт на засіданні виконкому, головний архітектор Львова Антон Коломєйцев повідомив, що управління архітектури ЛМР оголосить всеукраїнський конкурс на образне вирішен­ня цього об’єкта. Міський го­лова Львова Андрій Садо­вий вважає, що конкурс треба провести спільно з Держав­ною службою виконання пока­рань. Головою журі буде голо­вний архітектор Львова — аби відчував особисту відповідаль­ність. «Щоб ми в Україні наре­шті отримали тюрму, яка буде пам’яткою архітектури ХХІ сто­ліття! Це хороша амбіція», — резюмував Садовий.

Новий слідчий ізолятор роз­ташують неподалік «Епіцен­тру», його загальна площа ста­новитиме 8,3 га, повідомляє ZAXID.NET. У СІЗО одночасно зможуть утримувати 720 чоло­віків і 70 жінок та неповноліт­ніх. На території будуть п’ять режимних корпусів, лікарня на 150 місць, спортзал, збірне та слідче відділення. Крім того, у комплексі буде сектор макси­мального рівня безпеки на 50 осіб. А також — їдальня, лазня, клуб, крамниця, пекарня, окре­мі прогулянкові зони для чоло­віків, жінок, матерів із дітьми, інфекційних хворих, для занять спортом, ремонтні майстерні, гараж для автомобілів. Окрім того, планується збудувати розплідник і вольєр для служ­бових собак та облаштувати на­вчальні класи для кінологів.

Ділянку на вулиці Збиральній під новий СІЗО Львівська місь­ка рада надала ще 2016 року — за умови, що діючий слідчий ізолятор, розташований в істо­ричному приміщенні на вулиці Городоцькій, 20, так звані Бри­гідки, припинить свою роботу. На місті «Бригідок», у централь­ній частині міста, мав би поста­ти центр з функціями музейно­го комплексу.

Іще 2018 року в Мін’юсті за­явили, що вже знайшли інвес­тора, який збудує на місці СІЗО на Городоцькій торгово-розва­жальний центр і музей. Але далі цього справа не пішла. Наразі у старому СІЗО досі утримують арештантів. Мін’юст натомість 2020 року оголосив про кам­панію з продажу 35 в’язниць в Україні, функціонування яких є економічно недоцільним, зо­крема і СІЗО на Городоцькій, 20 у Львові. Міністр юстиції Де­нис Малюська анонсував при­ватизацію щонайменше чоти­рьох в’язниць 2021 року. Однак наразі на продаж виставле­но лише Ірпінський виправний центр під Києвом. Але торги не відбулися, бо ніхто не подав заявки на участь. Тож ціну зни­зили на 50% (зараз — 110 млн 105 тис. грн) і перенесли аукці­он на квітень.

Довідка «ВЗ»

В’язниця «Бригідки», де зараз розташований СІЗО № 19, є найстарішим слідчим ізолятором в Україні, а самій будів­лі понад 400 років. Будинок зведений 1614 року для жіно­чого монастиря Святої Бригіди. 1786 року монастир пере­обладнали під в’язницю, яка отримала назву «Бригідки». За часів австрійської і польської влади тут утримували, зокре­ма, політв’язнів. У 1939−1941 роках, за перших «совітів», нелюди з радянського НКВД закатували у «Бригідках» сотні ні в чому не винних людей… Від 1946 року установа функ­ціонувала як місце попереднього ув’язнення, підпорядко­ване МВС СРСР. До кінця 1980-х у цьому СІЗО виконували смертні вироки. 1988 року у зв’язку зі створенням Держав­ного департаменту України з питань виконання покарань установу передали у його підпорядкування. У грудні 1999-го перейменували на Львівський слідчий ізолятор.

Схожі новини