Передплата 2024 «Добра кухня»

В росії 18-річну дівчину відправили до СІЗО за вірш Шевченка

  • 28.02.2024, 11:45
  • 630

У російському Петербурзі суд відправив 18-річну Дар’ю Козирєву у СІЗО за статтею про повторну дискредитацію російської армії. Вона наклеїла на постамент памʼятника Тарасу Шевченку невеликий плакат з уривком його вірша «Заповіт»

Фото: Детектор Медіа
Фото: Детектор Медіа

Про це повідомляє Детектор Медіа.

«Суд у російському Петербурзі відправив 18-річну Дар’ю Козирєву на два місяці до СІЗО за статтею про повторну дискредитацію російської армії», — йдеться у повідомленні.

Дівчину було затримано 24 лютого, в другу річницю повномасштабного російського вторгнення в Україну, через те, що активістка наклеїла на постамент памʼятника українському поетові Тарасу Шевченку в Петербурзі невеликий плакат з уривком його вірша «Заповіт»: «Поховайте та вставайте, кайдани порвіте і вражою злою кровʼю волю окропіте!».

Російські поліцейські не змогли одразу зірвати плакат з пам’ятника, тому завісили його чорним пакетом.

Зазначається, що у грудні 2022 року Козирєва, ще школяркою, написала на інсталяції, присвяченій «дружбі» Петербурга із захопленим військами рфукраїнським Маріуполем слова: «Убивці, ви розбомбили його. Юди».

Тоді проти дівчини було заведено кримінальну справу про навмисне псування майна, якій, однак, не давали ходу.

У грудні 2023 року активістку було оштрафовано на 30 тисяч рублів (майже 12,5 тисячі гривень) за адміністративною статтею про дискредитацію російської армії. Приводом став пост у соціальній мережі «ВКонтакте» від 4 березня 2022 року, в якому містилася критика ухвалених тоді законів, що карають за поширення інформації про війну в Україні, яка не збігається з офіційною версією міністерства оборони росії.

Після штрафу дівчину було відраховано із Санкт-Петербурзького державного університету.

Схожі новини