Передплата 2024 «Добрий господар»

«Меморіал повинен служити без проблем від ста років»

Архітектор з Хмельницького Дмитро Райфшнайдер відреагував на критику від Спілки художників України щодо його проєкту меморіалу захисникам України

Візуалізація проєкту меморіалу. Ілюстрація ЛМР
Візуалізація проєкту меморіалу. Ілюстрація ЛМР

Кожен другий пам’ятник та меморіал у Львові не обходиться без скандалу та критики. Нині в епіцентрі конфлікту опинився проєкт меморіального комплексу військових поховань на Марсовому полі. Нагадаємо, львівська мерія обрала переможців проєкту (конкурс був Всеукраїнським, участь брали 27 учасників). Переміг проєкт від команди архітекторів з Хмельницького — Віктора Голубєва та Дмитра Райфшнайдера.

Архітектор з Хмельницького Дмитро Райфшнайдер має своє бачення меморіалу на Марсовому полі. Фото з ФБ Дмитра Райфшнайдера
Архітектор з Хмельницького Дмитро Райфшнайдер має своє бачення меморіалу на Марсовому полі. Фото з ФБ Дмитра Райфшнайдера

Дмитро Райфшнайдер — архітектор, співзасновник бюро Reifschneider Bureau, член спілки архітекторів України. Віктор Голубєв — архітектор, візуалізатор у Торонто (Канада). Центральний елемент їхнього проєкту — меморіал невідомому воїну. Композиція буде виготовлена зі сталі, зображає головні позначки воєнних дій, демонструє важливість захисту України. Найдовша вісь вказує на основного ворога — росію. Також вказівник на основні напрямки трагедій — Дебальцеве, Донецьк, Іловайськ. Буде плита для покладання квітів, на якій зобразять символу усіх українських збройних формувань. Зелень в епіцентрі простору Марсового поля символізуватиме цвіт нації, який пішов захищати нашу державу.

Чи загрожує меморіал підняття ґрунтових вод?

З критикою не забарилася Львівська обласна організація Національної спілки художників України. Оприлюднила заяву про недосконалість та мінуси меморіалу. Зокрема, ексзаступник голови комісії у справах військових поховань Львівської міської ради, заслужений діяч мистецтв України, художник Ігор Гавришкевич каже:

«Художники занепокоєні самодіяльним рівнем режиму проєктування нових архітектурних споруд у Львові. Це стосується меморіалу, який має бути достойним подвигам наших воїнів. Лише з першого погляду вже бачимо композиційні промахи загального вирішення. Колумбарій конструктивно недосконалий, точніше безграмотний. Він буде не довговічний. Десь на двадцять років. Поступово його рознесе зимове замерзання вологості. Видно, що автори ніколи не мали справи з такими проблемами. Щодо інших аспектів композиції меморіалу — я неозброєним оком бачу, що автори ніколи не мали справи з проєктуванням меморіалів в параметрах якого є реальні масові поховання і відповідні земляні могили, а також де є підземний дренаж який збирає ґрунтові води у дощову линьовку. Окрім цього, чи знають вони, що у цьому випадку, при таненні великої кількості снігу, при значних опадах на цій ділянці схилу — ґрунтові підземні води у нижній частині Марсового поля біля сходів підіймаються над поверхнею бруківки, що може теж спричинитися до відповідного підняття… трупних отрут?».

«Питання меморіалу надзвичайно чутливе»

Журналіст «ВЗ» звернулася по коментар до авторів проєкту — Віктора Голубєва та Дмитра Райфшнайдера.

«Щодо критики спілки художників, то зрозуміло, що є зауваження і поради. Треба розуміти, що конкурсна пропозиція була розроблена згідно із завданнями конкурсу, — пояснив Дмитро Райфшнайдер. — А перемогу нашій роботі присудило авторитетне журі з-поміж 27 робіт. Судячи із тексту, багато зауважень — саме до завдання, а не до способу його виконання. Колумбарій за завданням повинен був бути нижче рівня землі. Те, що потрібно інженерно опрацювати конструкції, щоб вони правильно працювали в умовах контакту із ґрунтом — ми, чудово розуміємо. Такий меморіал повинен служити без проблем від ста років. Тому і заходи, і будівельні конструкції повинні служити цей період. Щодо ґрунтових вод і трупних отрут — це цікаве зауваження. З цим треба працювати. Вивчити це питання і прийняти відповідні заходи. Щоб ні в якому разі не нашкодити людям чи середовищу. Але це природний рельєф, ми не могли його змінити. Рішення буде інженерно-технічне. Розуміємо, що питання меморіалу надзвичайно чутливе. Тому ми, як автори, стараємось відставити на задній план наші особисті творчі амбіції. Нормально ставимось до зауважень і пропозицій. Конструктивні ідеї готові опрацьовувати. Були б раді якби подача критики була менш емоційною і без образ».

— Дмитре, чому у вашому проєкті немає змоги встановити прапори України біля кожної могили захисника? Родичі загиблих за такий варіант.

— Ми розробляли концепцію в рамках конкурсу. Концепція передбачає загальний образ надгробних каменів: матеріал, форма, принципове рішення поля поховань. Окрім прапорів, також є ряд інших деталей, з якими необхідно працювати. Наприклад, фотографії полеглих, написи із їх іменами, званнями, нагородами, підбором типів рослин. Усі ці питання (в тому числі і наявність, і вигляд прапорів) будуть виноситись на обговорення безпосередньо із членами родин похованих там героїв. Такі зустрічі уже плануються.

Схожі новини