Передплата 2024 «Добра кухня»

«Знайти Романа Шухевича»: виставка в музеї «Тюрма на Лонцького»

  • 06.03.2024, 16:54
  • 550

Виставка складається з двох десятків інформаційних банерів, які допоможуть зруйнувати міфи про генерала Шухевича та розповісти унікальну й досі невідому історію його життя

Автор фото: Віталій Грабар
Автор фото: Віталій Грабар

Вчора, 5 березня, у день загибелі головнокомандувача УПА на руїнах його музею презентували виставку «Знайти Романа Шухевича». Одразу опісля презентації на руїнах знищеного музею в Білогорщі виставка перемістилася — у Національний музей-меморіал жертв окупаційних режимів «Тюрма на Лонцького» (вул. Степана Бандери, 1). Тут вона триватиме кілька місяців — до 30 червня, дня народження головнокомандувача УПА Романа Шухевича. Вхід на виставку — вільний.

Завдяки виставці «Знайти Романа Шухевича» кожен охочий зможе дізнатися:

  • яким чином дід Романа Шухевича долучився до створення «Тіней забутих предків»;
  • як квартирант Шухевичів Євген Коновалець вплинув на малого Ромка та за що на майбутнього генерала скаржилися в польській школі;
  • за яких обставин у 19 років Шухевич вчинив перший атентат;
  • чому опинився у в’язниці і як вона допомогла Роману Шухевичу стати бізнесменом у сфері реклами;
  • яким він був командиром і коли за ним полювало сім сотень чекістів;
  • як склалася доля дружини та дітей Шухевича після його смерті;
  • чому ніхто не знає місце поховання головного командира УПА й навіщо частину його справи спалили у вже незалежній Україні…

Виставка «Знайти Романа Шухевича» створена за підтримки Українського культурного фонду на основі матеріалів книги наукової співробітниці Центру досліджень визвольного руху д-ра Олесі Ісаюк «Роман Шухевич. Життя легенди» (Наш Формат, 2023). Креативні рішення та дизайн: Василина Думан, Юстина Могитич.

«Виставка „Знайти Шухевича“ — це розповідь про Головного командира УПА зрозумілими словами, — каже авторка книги „Роман Шухевич. Життя легенди“ Олеся Ісаюк. — Вона для тих, хто хоче знати більше про історію боротьби України проти Росії, але не знає, з чого почати».

Раніше команда проєкту оприлюднила соціологічне опитування про сприйняття і обізнаність українців про УПА та Романа Шухевича. До слова, у цьому опитуванні, серед іншого на запитання «Ви хотіли б чи ні, щоб у Вашому місті / селі був музей, присвячений боротьбі УПА?» ствердно відповіли 67% респондентів (жовтень 2023 року, Демократичні ініціативи, КМІС).

«Шухевич вмів обʼєднувати, — зауважує народний депутат України, історик Володимир В’ятрович. — Саме він із розрізнених повстанських груп зробив справжню армію з єдиними командуванням. Шухевич і нині має обʼєднати — тепер довкола відновлення його музею, зруйнованого росіянами. Маємо відкласти вбік всі політичні суперечки і спільно зробити так, аби якнайшвидше відкрити відновлений музей. Аби сюди знову приходили тисячі людей. Аби повернути Шухевича в стрій для нинішньої боротьби з росією».

Схожі новини