Передплата 2024 «Добрий господар»

«Воля» крокує Україною

У місті Лева з аншлагом відбувся концерт українських артистів Катерини Бужинської та Михайла Грицкана

Фото автора
Фото автора

Сьогодні цілий день ходжу під враженням від вчорашнього концерту і наспівую: «Воля — неволя, журба — не журба. Краще, ніж воля нічого нема…». Цю пісню чула не раз, але під склепінням Львівської опери вона звучала по-особливому. 26 березня народна артистка України Катерина Бужинська та заслужений артист України Михайло Грицкан у рамках концертного туру «Воля» виступили у місті Лева. І це не просто був концерт заради концерту, а потужний виступ двох талановитих українських артистів.

Була щиро подивована, коли побачила, що у величезній Львівській опері партер, усі ложі і три балкони заповнені людьми. Народ скучив за добротною українською піснею. Понад 250 концертів у цьому турі дали Грицкан з Бужинською. І це практично за рік. Починали з Європи, потім були Сполучені Штати Америки, а далі перша і друга частини туру «Воля» в Україні.

— У нас буває по два концерти у день, а іноді навіть і три, — розповіла журналістці «ВЗ» Катерина Бужинська. — І це не обов’язково сцена престижного концертного залу. Ми виступаємо у шпиталях, у військових частинах, а ввечері мусимо бути ще «у формі», тобто забути про втому, бо попереду ще великий концерт.

— На вашу думку, де на вас більше чекають — у госпіталі чи у концертному залі?

— Повірте, і там, і там. Не раз спостерігала, що хлопці, які відновлюються після поранень, спочатку сидять похмурі, сумні… Але коли вони мене бачать у гарній сукні, коли співаю пісні про чоловіків, про жінок, про кохання, ці хлопці оживають. Вони, як квіти: якщо ти їх поливаєш, вони оживають… Їхні очі стають іншими. А після концерту хлопці кажуть: «Спасибі вам, що ви нас трішечки пробудили від того страшного сну». Радію, що маю можливість їх підтримати. Підходжу до кожного з них, обіймаю, можу підморгнути… І дякую їм за мужність, сміливість.

Аукціон — на підтримку ЗСУ!

У концертному турі «Воля» щоразу проводять аукціони. Михайло Грицкан напередодні виступу у Львові в інтерв'ю журналістці «ВЗ» розповів, що за минулий рік зібрали і задонатили на потреби ЗСУ 4 мільйони гривень, а цього року — понад пів мільйона. І вже купили два «джипи», ключі від яких передали військовим під час концерту у Києві. У Львові також провели аукціон. Лотами стали диск «Чорний велюр» з піснями артистів, який лише вийшов і якого ще нема у продажу, авторські парфуми Катерини Бужинської, гітара, під акомпанемент якої артисти виступають у шпиталях, прапор з підписом генерал-лейтенанта Кирила Буданова…

За словами Михайла Грицкана, під час аукціону у Львівській опері було зібрано понад 126 тисяч гривень. Прапор з підписом Кирила Буданова пішов з молотка за 50 тисяч гривень. Усі кошти з цього аукціону, як і зрештою з усіх інших, підуть на підтримку наших захисників і захисниць, які оберігають волю і незалежність України, та роблять усе для того, щоб якомога швидше наблизити нашу Перемогу.

— Кілька днів тому ми виступали в Івано-Франківську, — каже Катерина. — Ми там також продавали гітару. Її хотіла купити одна жінка. Але були такі у залі, хто пропонував більшу суму за інструмент. А вона заплакала і сказала: «Мій коханий загинув за Україну. Я колись йому обіцяла, що навчуся грати на гітарі і буду присвячувати йому пісні. Ми її запросили на сцену. Віддали їй цю гітару. Люди у залі встали і вшанували пам’ять її чоловіка. Знаєте, ця жінка, мама трьох дітей, така молодчина. Вона — приклад для інших жінок, які, на жаль, втратили рідних, коханих, друзів…

Зізнаюся, була приємно здивована, що львів'яни, яким не пощастило того вечора потрапити на концерт «Воля» у Театрі опери та балету імені Соломії Крушельницької, наступного дня поїхали до Трускавця. Бо саме у столиці «Нафтусі» 27 березня Михайло Грицкан та Катерина Бужинська дарували українську пісню. І нехай ніхто не каже, що концерти не на часі. На часі! Бо українська пісня живе і вселяє віру у нашу Перемогу.

Схожі новини