Передплата 2024 «Добре здоров’я»

«Тисячі разів виходила на сцену, а тут мене охопив незрозумілий страх»

Українські знаменитості виступали з інклюзивними дітками на одній сцені

У місті Лева відбулося грандіозне дійство «Різдво з зірками», на якому артисти співали з інклюзивними дітками. На сцену разом зі справжніми артистами з мікрофоном виходили дітки — незрячі, на інвалідних візочках, з хворобою Дауна, навіть ті, які не чують. Таким маленьким артистам організатори підбирали пісні з рухами. Одне слово, ніхто не був ображений, бо кожен зміг відчути себе артистом.

Про концерт, який організував Міжнародний благодійний фонд «Маленькі перемоги», журналістці «ВЗ» розповіла його засновниця Галина Бондарук.

— Ми вперше провели такий захід, коли 27 дітей з різними захворюваннями відчули себе артистами, — каже пані Галина. — Знаю, що хвилювалися діти, ще більше їхні батьки, і, звісно, ми разом з артистами. На сцені виступили 8 незрячих діток, хлопчики зі синдромом Дауна танцювали зі своїми мамами вальс, дівчинка з такою ж хворобою співала зі Солохою, хлопчик з Жовкви співав мовою жестів, дівчинка зі школи Марії Покрови також співала мовою жестів.

Загалом у концерті взяли участь 11 зірок. І кожен мав у парі двох, а то й трьох діток. До прикладу, заслужена артистка України Наталка Карпа виступала аж з двома дітками. Учень четвертого класу Станіслав Дудік, який пересувається в інвалідному візочку, заспівав з артисткою її авторську пісню «Колядуй». Наталка Карпа розповіла журналістці «ВЗ», чим її серце підкорила ця дитина.

— Станіслав — дуже активний хлопчик, захоплюється музикою, — каже артистка. — Ба більше: у нього свій Tik-Tok-канал, і за ним стежать понад 70 тисяч осіб! Звісно, йому допомагає мама — надзвичайно позитивна жінка. Станіслав перед виступом страшенно хвилювався. Та що казати: я сама тисячі разів виходила на сцену, а тут мене охопив незрозумілий страх. Але ми зі Станіславом знайшли той контакт, коли дитину «відпустив» страх, хлопчик почав усміхатися.

— Ви самі обрали Станіслава?

— Концерт організував благодійний фонд «Маленькі перемоги», який опікується такими дітьми. Організатори назвали цей концерт «Різдво з зірками», а його суть була у тому, що інклюзивні діти вийдуть на сцену з артистами і заспівають дуетом. Виконавці скидали організаторам наші аранжування-мінусовки, а режисер вже за піснею підбирав дитину, яка зможе виконати ту чи іншу пісню. Тому Станіслава мені «призначив» режисер. А другий дует у мене був з незрячою дівчинкою, яка вчиться у музичній школі. Вероніка, окрім музики, займається вокалом, тож з нею було легко заспівати «Літо-літо» на два голоси. Це було так класно: нам підспівував увесь зал.

— А коли була перша репетиція?

— Ой, того ж дня. За дві години перед виступом. На жаль, бракувало часу, щоб добре відшліфувати те, що хотілося б поліпшити.
Наталка Карпа з величезним захопленням розповідала про той концерт, атмосферу у залі, коли підспівують і навіть підтанцьовують глядачі. Окрім неї виступив Іван Наві, Поліна Дашкова, М’ята, Роман Скорпіон, Солоха, Діма Прокопов та інші.

Мені вдалося поспілкуватися і з мамою Станіслава Дудіка — пані Надією. Як з’ясувалося, щоб виступити у концерті «Різдво з зірками», мамі зі Станіславом довелося приїхати зі села Сарни, що у Яворівському районі.

— Станіслав з п’ятирічного віку бере участь у різноманітних концертах, — каже пані Надія. — Він не ходив у садочок, був дома, а коли йому виповнилося 5 років, вперше взяв участь у святкуванні Дня святого Миколая. Відтоді все й почалося. Йому ще не було й шести років, як пішов до школи. У школі із задоволенням виходив на сцену. Постійно був у соціумі, бо вчиться зі здоровими дітками у звичайній гімназії.

— Станіслав народився з вадами?

— Народився з одним діагнозом, а потім відкрився ще один. Додалася хвороба «кришталевих» кісток. Богу дякувати, останні три роки складних переломів нема, але буває, що десь кісточка й «трісне».

— Яке хобі, окрім власної сторінки у Tik-Tok, має ваша дитина?

— Обожнює англійську мову, вивчає її. Займається шашками, їздив навіть на змагання, що відбулися у Яворівському районі. Він самоучка, і може багато навчитися сам. Але відвідує музичну школу, його вчить директор палацу культури «Кристал» грі на корнеті (труба. — Г.Я.). У цю трубу треба дуже сильно дути, щоб видобути звук. Таким чином Станіслав розвиває легені. А ще займається у фольклорному гуртку. Любить виступати, йому подобається грати різні ролі. 12 серпня за підтримки міської ради Яворова Станіславу організували виступ «Станіслав запрошує друзів». Було багато гостей, Станіслав був дуже щасливий. А коли нам запропонували виступити у Львові на концерті «Різдво з зірками», я дала згоду, але не знала, як відреагує мій син. А він аж засвітився: «Поїду!». Якщо дитина щаслива, то мама ще щасливіша.

Схожі новини