Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Зцілителі надихають на віру в диво

У трьох лікарнях львівського Першого ТМО — п’ять бронзових скульптур

«Колекція» львівських міні-пам'ятників розширилася після того, як у місті створили три ТМО — тери­торіальні медичні об'єднання. Осо­бливо скульптурне мистецтво ша­нують у Першому ТМО, яке об'єднує три лікарні. Це Лікарня св. Пантелей­мона (колишня лікарня швидкої до­помоги), Лікарня св. Луки (колишня 8-ма клінічна лікарня) та Лікарня св. Миколая (колишня Дитяча лікарня на Орлика).

На початку року перед входами до цих медичних закладів з’явилися брон­зові скульптури святим зцілителям — святому Пантелеймону, святому Луці та святому Миколаю.

Погруддя св. Пантелеймона на вході до однойменної лікарні. Фото автора
Погруддя св. Пантелеймона на вході до однойменної лікарні. Фото автора

Як розповіла «ВЗ» керівниця відділу інформацій­ної політики Першого ТМО Христина Каспшишак, автор усіх цих скульптур — доцент кафедри монументально-декоративної скульптури Львівської національної академії мистецтв Олександр Гончарук.

Погруддя святих відлиті з бронзи та встановлені на гранітних постаментах. Профінансували це все благодійники. «Лікарі працюють, аби врятувати кож­не життя, мають для цього все необ­хідне обладнання та компетенції, але усім нам іноді потрібно ще й трішки віри в диво, — розповіла Христина Каспши­шак. — І образ святого на вході - постій­не нагадування про це. А також про те, що за зціленням треба завжди йти до лікарів!».

Згодом на подвір'ї Лікарні св. Панте­леймона з’явилася ще одна скульптура — хлопчика, який дивиться на операцій­ний блок і вірить, що пересадка легень батькові мине успішно.

Статуя хлопчика, прототипом якої став 12-річний Тимофій. Фото автора
Статуя хлопчика, прототипом якої став 12-річний Тимофій. Фото автора

Олександр Гон­чарук створив її за реальною історією — ще у січні цього року тут відбулася опе­рація з пересадки легень Олександру Чернишкову. А його 12-річний син Тимо­фій, якого батько виховує сам, стояв під дверима операційного блоку і чекав за­кінчення пересадки, сподіваючись, що з батьком все буде добре. Сюжет про цьо­го хлопчика показали по телебаченню. Його побачив один добродійник, який побажав залишитися невідомим, і за­хотів зробити скульптуру, аби назавжди зафіксувати в ній віру дитини у диво. Ця тема схвилювала також і скульпто­ра, він зустрівся із Тимофієм Чернишко­вим, який став прототипом для цієї ком­позиції.

І ще одна бронзова постать — у фоє Національного реабілітаційного цен­тру «UNBROKEN» Першого медичного об'єднання Львова. Це композиція «Не­зламний» авторства Олександра Гонча­рука — велика динамічна скульптура чо­ловіка з двома протезами — на руці й на нозі. Символ незламності, з яким асоці­юється цей медичний центр.

Схожі новини