Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Контактний зоопарк, арттерапія, кулінарія…

У Львівській обласній клінічній психіатричній лікарні впроваджують низку змін для кращої реабілітації пацієнтів. Це арттерапія, кулінарні тренінги, контактний зоопарк

Фото Твоє місто
Фото Твоє місто

«У психіатричній лікарні зараз розвивають на­прями реабілітації, які раніше були слабкими, — розповів для „Твоє місто“ керівник лікарні Бог­дан Чечотка. — Уже почали проводити арттерапію, картини малюють пацієнти з хронічними захворю­ваннями, які живуть удома. Також тут проводити­муть кулінарні тренінги, запрацював спортзал. У лікарні відкриють крамничку, де пектимуть „Куль­парківський“ хліб, булочки, готуватимуть каву. Усе це продаватимуть пацієнти. Оплату братимуть як пожертву. Сенс такої практики у тому, щоб хворі працювали з цифрами і здобували соціальні нави­чки. У психіатрії реабілітація — це те саме, що в со­матичній лікарні пересадка печінки або серця».

Крім того, планують контактний зоопарк, де будуть овечки, козлики, свинки та павичі. Ство­рення такої сучасної зони реабілітації, каже Бог­дан Чечотка, обійшлося у 9 мільйонів гривень. «У зоопарк приходять військові, щоб заспокоїти­ся. Це така фішка, якої ще немає в жодній лікарні України», — підсумував пан Чечотка.