Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Google перепросив за "найпотворнішу мову"

  • 06.06.2021, 09:35
  • 724

Пошуковик Google вляпався у гучний скандал, назвавши офіційну мову південноіндійського штату Карнатака "найпотворнішою в Індії"

Про це повідомляють #Букви.

У четвер, 3 червня, пошукова система Google відповіла, що каннада (офіційна мова штату Карнатака) отримала найбільше результатів за ключовими словами «найпотворніша мова в Індії».

Результати цього пошукового запиту обурили користувачів мережі. Зокрема, своє обурення висловили й представники влади Індії.

Міністр штату Аравінд Лімбавалі також зажадав вибачень від компанії, заявивши, що це була «спроба Google образити гідність носіїв мови».

«Каннада має свою історію, мова з’явилася близько 2500 років тому та завжди була гордістю її носіїв», — написав він у Twitter.

Колишній перший міністр Карнатаки Гарданагаллі Кумарасвамі написав серію твітів щодо цієї ситуації. Він заявив про неприпустимість дискримінації будь-якої мови.

«Хіба Google не може попередити таку ненависть щодо будь-якої мови?», — написав він.

Парламентар Чикамуні Мохан написав у Twitter, що мова каннада має багату спадщину та унікальну культуру.

«Каннада — одна з найдавніших мов у світі, нею користувалися відомі вчені, які писали епопеї задовго до того, як у 14 столітті народився Джеффрі Чосер. Вимагаємо вибачень», — написав політик.

Що відповіли у Google?

Пошуковик повністю визнав свою провину у цьому інциденті. Представники Google заявили, що іноді «метод опису контенту в інтернеті за конкретними запитами може давати дивні результати».

«Ми знаємо, що він помиляється, але швидко реагуємо, коли дізнаємося про проблему, та постійно працюємо над поліпшенням наших алгоритмів», — пояснили в компанії.

Також в Google запевнили, що інформація про мову каннада не відображає їхню думку й перепросили за цей прикрий випадок.

Читайте також: Труднощі перекладу: Netflix вскочив у скандал через фільм «Брат 2»

Довідка. Каннада — це мова із дравідійської родини. Станом на 2021 рік нею розмовляють на півдні Індії приблизно 38 млн. людей, переважно в штаті Карнатака. Вона є офіційною та адміністративною мовою цього штату.

Видання BBC зазначає, що інцидент міг трапитися, оскільки в Індії Google є однією з найбільш активних ІТ-компаній й надає все більше послуг регіональними індійськими мовами.

Схожі новини