Передплата 2024 «Добрий господар»

У Львові буде пам’ятник «львівському Моцарту»

Його встановлять на площі Маланюка, де раніше був пам’ятник письменнику-комуністу Степану Тудору

Організатори міжнародного фестивалю класичної музики LvivMozArt, наукове товариство Mozartiana Galicia та Міжнародна фундація «Моцартеум» у Зальцбурзі (Австрія) цього року хочуть встановити у Львові перший у світі пам’ятник Францу Ксаверу Моцарту — синові геніального композитора Вольфганга Амадея Моцарта. Як повідомляє ZAXID.NET, подію приурочать до 230-річчя від дня народження сина Моцарта. Пам’ятник запланували відкрити 26 серпня.

Син Моцарта майже 30 років жив і працював у Львові, тому його часто називають «львівським Моцартом». Франц Ксавер Моцарт (1791 — 1844) — видатний композитор, диригент, педагог, куль­турний діяч та просвітник. Він заснував у Льво­ві перше Музичне товариство ім. Св. Цецилії та влаштовував з ним численні концерти. Відтак про культурне життя тодішнього Львова з міжнародної преси дізнавалася вся Європа.

Відомий австрійський скульптор Себасті­ан Швайкерт вже створив модель пам’ятника. Франц Ксавер зображений у символічному дири­гентському русі, з перебільшеною старовинною бароковою перукою, яка символізує його зв’язок з легендарним батьком.

Проєкт пам’ятника Францу Ксаверу Моцарту, який створив австрійський скульптор Себастіан Швайкерт.
Проєкт пам’ятника Францу Ксаверу Моцарту, який створив австрійський скульптор Себастіан Швайкерт.

Пам’ятник «львівському Моцарту» мають вста­новити на площі Маланюка. Тут раніше стояв пам’ятник радянському письменнику Степану Ту­дору, але 2016 року його демонтували. Площу Маланюка планують перетворити на мистецький осередок, де поруч з пам’ятником Моцарту мож­на буде проводити події просто неба, камерні концерти, мистецькі заходи для дітей, театральні перформанси, події фестивалю LvivMozArt тощо. Зокрема, тут встановлять вуличне фортепіано, яке буде запрошувати до музикування львів’ян і гостей міста.

Схожі новини