Передплата 2024 «Добрий господар»

Мутація? Коронавірус створює в тілі людини загадкові білки

  • 15.09.2020, 16:35
  • 819

Вчені виявили майже два десятка досі невідомих білків, закодованих коронавірусом SARS-CoV-2. Їхня роль в перебігу хвороби лишається загадкою

Як пояснює Nature, до цього часу було відомо, що РНК коронавірусу містить інструкції про створення 29 білків.

Зокрема, в генетичному матеріалі вірусу є дані для синтезу так званих «шипів», які допомагають заражати людські клітини. Крім того, в РНК є дані про створення білків, які стають активними всередині клітин. Але вчені не знали про те, що коронавірус генерує ще якісь білки окрім вже відомих 29.

Читайте також: Вчені зробили важливу заяву про імунітет до коронавірусу

Щоб виявити нові білки, Ноам Стерн-Шіноссар з Науково-дослідного інституту імені Вейцмана в Ізраїлі разом з колегами провела сиквенування РНК вірусу SARS-CoV-2, зв'язане з рибосомами заражених клітин. Видання пояснює, що рибосоми відіграють роль «машини з виробництва білків» у клітинах. Дослідження ізраїльських вчених дозволило виявити 23 не відомих досі білка.

Деякі з них були абсолютно новими, а інші — скороченою чи розширеною версією вже відомих. Вчені з'ясували, що серед знайдених білків деякі контролюють виробництво відомих молекул коронавірусу. Але роль більшості з них лишається загадкою.

Схожі новини