Передплата 2024 «Добрий господар»

Їсти чи не їсти?

Поради Миколи Амосова

Правильне харчування. Не­обхідна, але не головна умова здоров’я — правильне харчування. Нехтувати ним не можна в жод­ному разі. Що гірше виконуються головні компоненти режиму — то суворішою повинна бути дієта. І навпаки: за доброго фізичного тренування, загартування і спо­кійної психіки можна дозволяти собі потурання в дієті. Існує за­лежність від віку: старим і малим дієта сувора, молодим і сильним — вільна.

Голодування. Є метод ліку­вання голодом. Однак наукової теорії про дію повного голоду не­має, але те, що він корисний для організму, — безперечно. Однак голодування як лікувальний захід доцільне за умови, що наступне харчування буде стриманим.

Тренування холодом. Це хо­роша річ. По-перше, це фізіоло­гічні стреси. По-друге, тренуван­ня обмінних процесів у клітинах шкірних покривів привчає їх до підтримання «правильної хімії» за незвичних зовнішніх умов і активізує мітохондрії клітин, які виробляють енергію. По-третє, зміцнюється серцево-судинна система, як за фізичних наванта­жень. Загартовування підвищує опірність організму до застудних захворювань.

Методи загартовування прості: не закутуватися, терпіти холод. А якщо почав чхати — не бійся: легкий нежить минеться, а корисний слід залишиться. До­цільний прохолодний душ.

Сіль чи безсольова дієта? Споживання солі - теж одне з важливих питань. Це міф, що сіль необхідна організмові. Вона може бути необхідною і корисною за умови одноманітного харчування рафінованими продуктами. Шкід­ливість солі доведена. Вона спри­яє розвиткові гіпертонії, а гіпер­тонія — один із факторів розвитку склерозу. Якість їжі важливіша, ніж її кількість.

Микола Воля.

Схожі новини