Передплата 2024 «Добрий господар»

Рибка мініатюрна, а шумить на 140 децибел

Звуки такої потужності видають відбійні молотки, постріл пістолета, реактивні літаки

Ось така маленька рибка з вражаючим камуфляжем здатна «барабанити».
Ось така маленька рибка з вражаючим камуфляжем здатна «барабанити».

Цікаве дослідження вчених із Берліна про те, що риби під водою можуть шуміти, немов учасники дискотеки, опублікувало видання Proceedings of the National Academy of Sciences. За отриманими даними, звуки, які видають жителі вод, мають надвисоку гучність.

Свої наукові пошуки німецькі дослідники про­водили на південному сході Азії, у гірських струм­ках М’янми (колишня Бірма). Вивчали поведінку маленької, завбільшки 1,2 см, напівпрозорої риби Danionella cerebrum. За словами дослідниці Вері­ті Кук, експресивні звуки, що їх продукують ці осо­бини в акваріумі, куди їх помістили для експери­менту, настільки гучні, що їх чути, коли проходиш поруч. Прилади зафіксували найбільшу силу зву­ку на позначці 140 децибел. Це рівнозначно звуку пострілу з пістолета, шуму реактивного літака під час злету чи гуркоту відбійного молотка.

Ви будете здивовані, але такий шум ці мініа­тюрні рибки видають завдяки наповненому га­зом міхуру, який допомагає їм плавати і трима­тися під водою.

Коли Danionella скорочує м’язи, вони натягу­ють ребро, що створює напругу в частині хря­ща в середині м’яза — коли ж хрящ вивільняєть­ся, він б'ється об плавальний міхур. І це створює враження барабанного дробу. Його видають лише самці. Вчені вважають, що у такий спосіб ці риби між собою спілкуються у каламутних водах гірських потічків.

І хто після цього скаже: мовчить як риба?

Схожі новини