Передплата 2024 «Добра кухня»

В Україні зараз є 29 підтипів штаму «Омікрон», — МОЗ

  • 13.03.2024, 17:30
  • 441

Зараз на території України циркулюють 29 субваріантів COVID-19 — підтипів штаму «Омікрон»

Фото ілюстративне із сайту Depositphotos
Фото ілюстративне із сайту Depositphotos

Про це повідомило Міністерство охорони здоров’я.

«Зараз на території країни циркулює 29 субваріантів штаму „Омікрон“. Від початку 2022 року саме цей штам фактично витіснив інші COVID-штами, зокрема „Дельту“ та „Альфу“, поширені під час попереднього епідсезону», — зазначили у МОЗ.

За даними заступника міністра охорони здоров’я, головного державного санітарного лікаря України Ігоря Кузіна, коронавірус переходить до категорії сезонних захворювань, як і грип. Він стверджує, що люди кожного року стикатимуться з COVID-19, який продовжуватиме мутувати.

«Наразі відомий і досліджений характер мутацій COVID-19 не вказує на те, що вірус став агресивнішим для організму. Все частіше COVID-19 протікає, як гостра респіраторно-вірусна інфекція, та ухиляється від імунної відповіді — тобто швидше вражає ослаблений імунітет. Тому захворіти можуть навіть раніше вакциновані, однак набутий імунітет після вакцинації знижує ризики ускладнень під час хвороби. Тому людям, які не завершили курс вакцинації проти COVID-19, та особам з групи ризику важкого перебігу захворювання, особливо старшим за 60 років та з хронічними захворюваннями, необхідно проконсультуватися з сімейним лікарем і зробити щеплення», — пояснив Кузін.

У МОЗ додали, що штам «Омікрон» протікає переважно як звичайна респіраторна хвороба й не викликає тяжкої кисневої залежності. Проте там наголошують, що він є небезпечним для людей з патологіями, хронічними захворюваннями, ослабленим імунітетом, а також для тих, хто старший за 60 років.

Людям, які у групі ризику, потрібна вакцинація.

«Вона безплатна, зробити щеплення можна у сімейного лікаря або у пункті щеплення на базі лікарні», — нагадали у відомстві.

Схожі новини