Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

В Україні суттєво подорожчав «борщовий набір»: названі причини

  • 10.05.2019, 14:43
  • 792

В останні тижні весни найпопулярніші серед українців овочі стрімко подорожчали.

Найсуттєвіше зросли в ціні продукти з так званого «борщового набору»: картопля, буряк, морква, капуста і цибуля, повідомляє телеканал «Прямий».

Як розповіли в «Українській аграрній асоціації», ціни на овочі ростуть під впливом одразу кількох важливих чинників.

— З чим пов'язана висока вартість на овочі в Україні цієї весни? Які головні причини на даний момент: сезон, відсутність прогнозування, природні чинники тощо?

Зростання цін на овочі з середини зими по кінець весни є сезонним явищем, що спостерігається щороку. Перш за все це пов’язано із відсутністю необхідної інфраструктури для довгострокового зберігання овочевих культур та інтенсивністю експорту вітчизняної продукції восени попереднього року. Відтак, попит залишається таким самим, що і впродовж року, проте пропозиція у цей період значно зменшується, що й спричиняє зростання цін.

Відіграє свою роль в цьому процесі і брак ефективного планування, адже в цьому сегменті аграрного господарства працюють невеликі фермерські та с/г підприємства, які не мають змоги забезпечувати планомірний збут своєї продукції, а віддають перевагу збуту великими партіями на ті ринки, де ціна вища в перші місяці після збору врожаю.

Загалом овочі є дуже ризикованою категорією культур. Для належного задоволення потреб ринку ризик перевиробництва несе не менше загроз аніж ризик недовиробництва.

Відтак час від часу трапляються ситуації, як минулого року з яблуками, коли надто високий показник виробництва спричиняє стрімке зниження цін на продукцію.

Щодо овочів, то упродовж останніх років на фоні відчутно нижчої прибутковості ніж, наприклад, соняшник і зернові, багато с/г виробників скоротили виробництво овочів або переорієнтувалися на інше виробництво (особливо у південних регіонах України, які виробляли левову частку такої продукції).

Для прикладу: у 2018 році посівні площі під цибулею зменшилися на 5%, під капустою на 7%, у порівнянні з 2017 роком. Також зниження урожайності овочів у минулому році відбулося через несприятливі погодні умови. У підсумку обсяг зібраного врожаю цих овочевих культур у минулому році зменшився: по цибулі — зменшення майже на 10%, по капусті — на 5%.

Так, через посуху минулого року країни Європи зібрали погані врожаї овочевих культур, тому ціни на таку продукцію зросли одразу після завершення збору врожаю.

Українським виробникам було вигідно експортувати овочі до країн Європи. Тому з липня 2018 року розмір експорту цибулі стрімко зріс, а сумарно за 2018 рік Україна експортувала 21 тис. тонн цієї продукції, що стало найбільшим показником з 2013 року. Найбільше української цибулі постачали до Румунії, Великої Британії та Польщі.

Аналогічна ситуація спостерігалася і з капустою, сумарно Україна експортувала у 2018 році 8,4 тис. тонн, що стало також найбільшим показником з 2013 року. Однак капусту найбільше постачали до країн СНД, зокрема Білорусі, Молдови.

Схожі новини