Передплата 2024 «Добра кухня»

Перед святами «метуть» м’ясо, копченості й шоколадні посипки до паски

Попит і ціни на сезонні продукти на верхньому «Шуварі»

За хорошим свіжим м’ясом перед святами треба постояти в черзі. Фото автора
За хорошим свіжим м’ясом перед святами треба постояти в черзі. Фото автора

На ринках України — передвеликодній ажіотаж. Ціни на ходові товари зросли на 10−15%, а чим ближче до Великодня, тим дорожчими, ймовірно, будуть популярні продукти, які господині купують для приготування святкового столу. Наразі ж ціни на м’ясо й копченості стабільні. Трохи зросла «молочка»: сир на спеціальну сирну паску — 130−150 гривень за кілограм, сметана — 80 гривень за пів літра.

Журналіст «ВЗ» вирушила на ринок «Шувар» (у народі його називають верхнім). Перші вра­ження хороші. Усі продукти зберіга­ються на чистих стелажах, а ті, які по­требують температурного режиму, — в холодильниках. Покупців на ринку вдо­сталь, товарів повно — на будь-який смак і гаманець. Зауважила, що найак­тивніше купують свіже м’ясо.

«Тут ціни не вищі, ніж на Привокзаль­ному ринку, але сервіс у рази кращий, ніж деінде, — розповіла „ВЗ“ постійна відвідувачка ринку Ольга Дмитрівна. — Попри складний час і війну, не буду і не хочу економити на святкових заку­пах. Традиційно купую на свято по три кілограми шинок і ковбас, свіжу поляд­вицю, багато сира і масла, сухофрукти, картонні форми для випікання пасок, які печу сама».

Свиняча вирізка на «Шуварі» коштує 220 гривень за кілограм, полядвиця — 209 гривень, шия свиняча — 209, свиня­чий шашлик зі спеціями — 200, готові сирі для запікання чи домашнього копчення — 149, сало — 79, язик — 139, ребра — 185 грн. Теляча шинка й лопатка — 270−290 гривень за кілограм, полядвиця — 330, вирізка теляча — 550. Обрізки телячого м’яса, яке можна використати до фаршу чи перших страв, — 149 грн.

На ринку доволі хороший вибір коп­ченостей. Є і шинки, і варені ковбаси, які господині зазвичай додають до майо­незних салатів. Копчена шинка — 300 гри­вень за кіло, запечена — 400, ковбаси — від 280 гривень.

Великодні свята — час попиту на яйця, їх зазвичай купують лотками. Ціни на яйця на ринку — від 20 до 31 гривні за де­сяток. Найдорожчі варіанти — 50−53 грив­ні за десяток яєць.

Серед сезонних святкових продуктів — сухофрукти до паски, а також різноманіт­ні присипки до неї. Цукати — 300 гривень за кілограм, родзинки — 170. Мені запала в душу різнокольорова шоколадна крих­та (рожевого, жовтого, синього, білого та чорного кольорів), яку можна використа­ти як присипку на вершечок паски або до тортів. Коштує такий декор 200 гривень за кілограм, на присипку можна купити 100−150 грамів.

Також паску можна декорувати шоко­ладними монетами (140 гривень за кі­лограм) або шоколадними яйцями, які мають всередині різну начинку, — 340 гривень за кілограм. Як декор можна ви­користати і солодкі морські камінці - 120 гривень за кіло, або кубики сушеного ко­косу — 420 гривень за кілограм. На пас­хальний декор чималий попит. Також активно беруть паперові форми для до­машніх пасок — від 40 гривень за штуку.

Які ціни на тепличні овочі? Огірки та помідори з Туреччини — 120 гривень за кілограм, сокальські - по сто. Помідо­ри чері - 200, червоний болгарський пе­рець — 160, жовтий перець — 200, молода капуста — 50 грн. 56 гривень за кілограм доведеться викласти за тепличну карто­плю, попит на неї високий. Баклажани привозять з Іспанії та Італії - 133 гривні за кілограм, броколі - 153 гривні, цвітна капуста — 150.

Схожі новини