Передплата 2024 «Добра кухня»

Затоплення полів на півдні України стимулює фермерів Львівщини вирощувати більше овочів борщового набору

Директорка департаменту агропромислового розвитку Львівської ОВА Тетяна Гетьман прогнозує, що ціни на цибулю не будуть настільки плачевні

Фото з сайту pexels
Фото з сайту pexels

Катастрофа на Каховській ГЕС та затоплення полів на півдні України вплинуть на аграрний сектор Львівської області. Уже другий сезон поспіль Україна залишається без головного овочевого регіону, де вирощували баштанні, салатні овочі, овочі борщового набору. Через дефіцит цибуля та морква коштували 55 гривень за кілограм. Дефіцит також буде зберігатися і в цьому сезоні. Але ціни будуть трішечки нижчими, ніж торік. Аграрії знайшли спосіб вирощувати більше овочів, попри відсутність професійного поливу та не ідеальний клімат львівського регіону.

Про це повідомила на брифінгу директорка департаменту агропромислового розвитку Львівської ОВА Тетяна Гетьман.

«Як фермери Львівщини реагують на ситуацію, яка склалася на півдні України, — каже чиновниця. — Ще з початку війни стало зрозуміло, що частина аграрних регіонів окупована, тому сподівання на наших фермерів із області велике. У нас збільшували посівні площі під усі види аграрних культур. Цього року збільшено площі для вирощування овочів борщового набору. У нас є досвід та стала тенденція до вирощування таких овочів починаючи з 2018 року. На 30−50% збільшено площі для вирощування буряка, картоплі, моркви, капусти, цибулі. Цибуля є одним з локомотивів цього тренду. Але все одно розуміємо, що Львівщина не зуміє компенсувати втрату цибулі, яку вирощували на півдні. Буде збільшено виробництво цибулі й в інших регіонах. Тому швидше за все ціни на цибулю не будуть настільки високі, як минулого року. Але все одно ціни будуть вище середніх за останніх п‘ять років».

«Тут вирощувати культури набагато важче, ніж на Херсонщині»

Олександр Кравцов — агровиробник з Херсонщини, який торік релокував підприємство на Львівщину і вирощує тут овочі. Олександр каже, на Херсонщині мав 60 га поля, де вирощував усі види овочевих культур. У перший день війни переїхав на Львівщину, бо сам родом зі Львова. Техніку залишив там, взяв насіння. З нуля почав агробізнес у Мостиському районі. В оренду взяв 25 га землі. Продукцію віддає на продаж в супермаркети.

«Почав вирощувати тут, але дуже важко — все залежить від погодних умов, — каже. — То не є крапельне зрошення… Якщо випаде дощ, все буде добре. Тут вирощувати культури набагато важче, ніж на Херсонщині. Вирощую тут моркву, буряк, капусту, пекінську капусту, редьку… Зараз щось зійшло, щось не зійшло. Будемо переспівати моркву. Посіяли у вологу землю, а потім дощ не впав. Зрошувальної системи немає, дуже важко тут вирощувати».

Олександр Кравцов каже, цибулю можна у великих масштабах вирощувати у Львівській області. Торік посадив 10 га цибулі. Вирощувати перець та баклажани теж можна, погодні умови дозволяють. Єдине — подбати про полив: аби овочі мали товарний вигляд для продажу в магазинах.
А ось кавуни та дині вирощувати у Львівській області вкрай складно.

Схожі новини