Передплата 2024 «Добра кухня»

На ринку стрімко подорожчав «овочевий кошик». Чого очікувати напередодні зими?

Продавці допродують залишки помідорів, перцю, баклажанів із полів Закарпаття за старими цінами

Фото авторки
Фото авторки

За прогнозами фінансових експертів, найближчим часом в Україні здорожчають овочі, фрукти та молочна продукція. Серед причин — інфляція, яка «потягнула» за собою вартість логістики, ситуація із врожаєм та ситуація на фронті.

«Ціна овочів та фруктів поступово буде підвищуватися на 5−10% щомісяця, — зазначив керівник парламентського комітету з питань аграрної та земельної політики Олександр Гайду. — Вартість молочної продукції також зросте, однак не критично — на 3−5%. Попри прогнозоване зростання цін, все ж таки більшість продуктів восени 2023 року коштують дешевше, ніж торік».

Економічний експерт Данило Марусяк розповів для «ВЗ», що з кінця жовтня рекордсменом зі зростання цін будуть курячі яйця. А до нового року десяток курячих яєць прогнозують по 75−80 гривень. Яйця подорожчають до холодного сезону, і це щорічна тенденція. За останній рік через війну різко зменшилася пропозиція від домогосподарств, які вирощують курей, і ціна на яйця починає рухатися вгору.

Експерт з питань агропромислового комплексу Іван Стефанишин прогнозує до кінця осені підвищення вартості м’яса та птиці на 5−10%.

«Україна втратила селекційно-племінну групу тварин, знищено шістнадцять породних ліній у свинарстві та великої рогатої худоби, відчутно повну залежність від імпорту», — наголосив Іван Стефанишин.

… Журналістка «ВЗ» вирушила на продуктовий ринок у Залізничному районі Львова, щоб перевірити ціни на продукти.

Овочі «борщового набору» не подорожчали і коштують у межах 15−20 гривень за кілограм. Найдешевшою є картопля — до 10 гривень за кіло. Далі в рейтингу капуста — 12, морква і буряк — по 15 гривень, цибуля — 15−20 гривень за кілограм, часник — 130 грн.

Популярний ринковий продукт — шаткована капуста для домашнього квашення чи для приготування тушкованої капусти. За кілограм шаткованої капусти правлять 30 гривень, але продають її від трьох кілограмів. Переді мною в черзі стояли дві жінки, які купили аж десять кілограмів шаткованої капусти. Я взяла лише 3 кілограми капусти для квашення.

Що мене на ринку розчарувало — ціни на «вересневі овочі». У супермаркеті зазвичай купую цвітну капусту та броколі: щодня ціни зростають на 10−15 гривень, і зараз ці овочі коштують 115 гривень. На ринку броколі та цвітна капуста значно дешевші - 75−85 гривень за кілограм.

Не надто приваблива ціна на помідори та болгарський перець: плюс-мінус 55−79 грн. Баклажани — 30 грн. Продавці кажуть, що зараз на прилавках ринків допродують залишки овочів з полів Закарпаття. «Іноземні» овочі, кажуть продавці, за місяць будуть коштувати в межах 100−130 гривень за кілограм.

Яка ситуація з цінами на яйця на ринку?

Зараз вони подорожчали на 10%, і цей процес, кажуть продавці, стартував з початку вересня. Найдешевший варіант — малі яйця по сорок гривень за десяток, а найдорожчий — сімдесят гривень за десяток. Продавці кажуть, що деякі покупці питають за яйцями із… двома жовтками. Такі яйця це рідкість, вони мають вищу харчову цінність. За десяток яєць з двома жовтками на ринку правлять 70 грн. Це ціна за яйця-«велетні» вищого сорту. Найчастіше покупці беруть фермерські яйця середнього розміру по 55−65 гривень за десяток.

Зараз великі яйця вищого сорту коштують 70 гривень за десяток. До нового року ще є час для прогнозованого цінового стрибка
Зараз великі яйця вищого сорту коштують 70 гривень за десяток. До нового року ще є час для прогнозованого цінового стрибка

Ціни на свіже м’ясо зросли хіба що на телятину. Наприклад, за останній місяць теляча «філейка» подорожчала на 50 гривень, і зараз за неї просять на ринку аж 500 гривень за кілограм. Свинна «філейка» — 220 гривень за кілограм. Решту варіантів свинячого та телячого м‘яса — 160−300 грн за кілограм.

Схожі новини