Передплата 2024 «Добра кухня»

Новий рік — нові ціни на борщовий набір

Буряк, капуста й картопля подорожчали, цибуля й морква — подешевшали

На прилавках продуктових ринків ціна цибулі цього року не лякає... Фото автора
На прилавках продуктових ринків ціна цибулі цього року не лякає... Фото автора

У січні 2024 року овочі борщового набору подорожчали, порівняно зі січнем 2023-го, в середньому на 20% (окрім цибулі та моркви). Рекордсменом зі зростання ціни за рік стала картопля, яка порівняно з початком минулого року подорожчала у 3,5 раза. У січні гуртова вартість цього овоча — 14−15,5 гривні за кіло.

Водночас буряк і капуста коштують 10−11 грн за кіло, що на 20% дорожче, ніж минулого року. Підвищення цін на деякі овочі пов’язане з високими витра­тами на їх зберігання й транспортуван­ня, а також з підвищеними тарифами на електроенергію для виробників, вищою вартістю пального.

«Морква гуртом сьогодні коштує 10−11 гривень за кілограм — на 48% дешев­ше, ніж у січні минулого року, — повідо­мила керівниця відділу маркетингу гуртового ринку сільськогосподар­ської продукції Тетяна Попович. — Ци­буля також порівняно з минулим роком подешевшала більш ніж удвічі й коштує 11,5−12,5 грн за кіло. Падіння вартос­ті є наслідком перевиробництва морк­ви й цибулі. До кінця зими критичного зростання цін не очікується. Залежно від виду овочів, цінове зростання може бути в межах 2−7%».

Перший віцепрезидент Торгово-промислової палати України Михай­ло Непран вважає, що економічних під­став для різкого подорожчання продуктів у 2024 році немає. Водночас є групи то­варів, що можуть піднятися у ціні. Це кон­дитерка, оскільки страйк польських пе­ревізників на кордоні призвів до збоїв у постачанні какао-бобів. Також можуть по­дорожчати імпортні риба й морепродукти.

…На львівському Привокзальному ринку покупців небагато, мабуть, да­ється взнаки холодна погода… Овочі й фрукти під час морозів подорожчали на 10−15%. Продавцям доводиться накри­вати товар ковдрами й грітися «уфо"-обігрівачами… За кілограм картоплі просять 23−25 гривень. Загалом, попит на базарну бульбу впав, зараз її часто купують у супермаркетах. Продавці на­бирають картоплю з-під прилавка, де зберігають її у товстих мішках, накри­тих термоковдрами. «Не можемо бульбу тримати на вітрині, бо замерзне і зіпсу­ється товарний вигляд, — пояснює про­давчиня пані Надія. — Моркву та цибулю теж ховаємо».

Кілограм ріпчастої цибулі - 25−30 гривень. Біла цибуля дорожча — 40 гри­вень за кілограм, синя — 65 гривень, синя «кримська» — 130 грн. Капуста на цьому ринку коштує 20 гривень, буряк для борщу — 25−30 грн, така сама ціна і моркви. Часник — 160−180 гривень за кілограм. Вибір його чималий — від українського до китайського й італій­ського.

Після свят м’ясо на ринку трохи поде­шевшало: свиняча шинка — 190−200 гри­вень за кілограм, фарш — 150 грн. Теля­ча шинка — 350 гривень, теляча філейка — 400 грн.

Схожі новини