Передплата 2024 ВЗ

«Залишаю посаду голови Львівської ОДА, але залишаюся із Львівщиною, зі Львовом»

Голова Львівської ОДА Олег Синютка подав у відставку.

Тиждень після виборів глави держави, стартував з не надто втішних кадрових новин на Львівщині. Після перемоги Володимира Зеленського на президентських виборах, голова Львівської ОДА Олег Синютка подав у відставку.

Як повідомила «ВЗ» речниця голови Львівської ОДА Ольга Матейчик, Синютка доручив юридичному управлінню опрацювати правові процедури його відставки. До кінця цього тижня Олег Синютка може залишити «Білий дім».

Олег Михайлович — очільник Львівщини, який протримався на посаді найдовше — понад чотири роки. Його призначили на посаду голови Львівської ОДА 26 грудня 2014 року.

На апаратній нараді у Львівській ОДА він сказав: «Залишаю посаду голови облдержадміністрації, але я залишаюся з Львівщиною, залишаюся зі Львовом, з нашими людьми, чию підтримку ми маємо сьогодні і в цьому ми переконалися під час виборів. Не можна зупиняти ті добрі справи, які розпочаті нашою командою, адже тут і стадіони, і амбулаторії, і садочки… Зараз головне не втратити Україну. Я на сто відсотків переконаний, що все буде Україна! Хочу подякувати перш за все мешканцям Львівщини, адже вони проявили себе як справжні патріоти, як люди державницького мислення, як зріле громадянське суспільство. Думаю, результат на Львівщині — це результат системної, чотирирічної, професійної роботи багатьох людей, в тому числі тих людей, які зібралися в цьому залі (у Львівській ОДА.- Авт.).

Фразу Олега Синютки про те, що він надалі залишається зі Львовом дехто з львів’ян так і «прочитав» — піде у мери. Чимало львів’ян справді вважають його хорошим кандидатом на посаду міського голови, оскільки має риси господарника, стратега, і що найголовніше — трудоголіка. Під час одного з телемарафонів в день другого туру президентських виборів Олег Синютка сказав, що крісло мера Львова його не цікавить.

Політичний експерт, голова аналітичного центру «Вільний голос» Олексій Роговик прогнозує, що Олега Синютку очікує насичене політичне майбутнє. Чи буде він балотуватися на мера Львова залежатиме від результатів парламентських виборів, до яких Олег Михайлович, звичайно, буде активно готуватися.

«Враховуючи хороші результати голосування за Порошенка на Львівщині та у Львові, безумовно Олег Синютка стане частиною парламентської кампанії у пулі Порошенка, — наголошує пан Олексій для „ВЗ“. — Високий рейтинг Порошенка — частина роботи Синютки у Львівській області. Олег Михайлович розуміє, що новообраному президенту буде складно досягнути швидких змін у країні (у Зеленського наразі немає парламентської більшості). У Порошенка і його команди будуть хороші шанси отримати добрий результат на парламентських виборах. Тому варто очікувати, що Синютка буде керувати або виборчим штабом, або буде у першій п’ятірці списку на парламентські вибори. Адже вони будуть навіть важливіші, ніж президентські».

«Згідно із законодавством, усі голови обласних та районних адміністрацій мають написати заяву на звільнення, якщо до влади прийде новий президент, або навіть якщо президентом буде та сама персона, що й раніше, — сказав у коментарі для „ВЗ“ політолог Ігор Танчин. — Синютка себе ідентифікував, як людина команди Порошенка і пішов з посади голови Львівської ОДА. Складно сказати, як далі складеться його політична доля. Де-факто він очолював президентську кампанію у Львівському регіоні. Ця компанія була вдалою. Тому змінювати командира кампанії буде недоречно, особливо перед парламентськими виборами».

Ігор Танчин теж вважає, що після відставки Олег Синютка знайде свою нішу у виборчому штабі Петра Порошенка (у Львівській області), але вже в офіційному статусі.

Схожі новини