Передплата 2024 ВЗ

«Якщо молода дівчина буде отримувати „на руки“ 10 тисяч гривень, їй нема що робити на держслужбі…»

З нового року держчиновникам «секвестрували» зарплату майже на третину

Фото ЛОВА
Фото ЛОВА

Українські чиновники досі «стоять на вухах» від змін у законодавстві щодо оплати їхньої праці. Нагадаємо, голова Львівської ОВА Максим Козицький опублікував допис у «Економічній правді», де поскаржився: уряд, мовляв, зменшує зарплати держслужбовцям, відтак і з ОВА почнуть звільнятися чиновники…

Уряд у рамках реформи державного управління затвердив документи про нову систему оплати праці держчиновників на основі кваліфікації посад та грейдів (ступе­нів). Відтепер 70% зарплати держслужбов­ця становитиме оклад і лише 30% - премія. Раніше відносно низьку зарплату держ­службовцям дотягували преміями у, скажі­мо, 300%.

Також з 1 січня майже на 20 тисяч скоро­чується кількість вакансій держслужби. Усі ці заходи мають зекономити близько 8 млрд грн бюджетних коштів, які спрямують на по­треби безпеки й оборони.

«У мене, як у голови ЛОВА, після рефор­ми зарплата зросте, а от у головного спе­ціаліста, у якого і так була низька зарпла­та, вона ще впаде, — поскаржився голова ЛОВА Максим Козицький в інтерв'ю кана­лу „Твоє місто“. — Це неправильна рефор­ма. Я свою зарплату не можу зменшити, бо вона прив’язана до середньоекономічно­го індексу зростання економіки в Україні. Бо я не держчиновник. А у держчиновників зарплата зменшиться. У спеціаліста вона була 13 тисяч, а з 2024 року буде 10−11 тис. Як можна прожити у місті Львові на ці гро­ші? Касир в універмазі АТБ отримує більшу зарплату, ніж головний спеціаліст у ЛОВА».

В унісон з шефом виступив керівник апарату Львівської ОВА Тарас Грень. В ефірі ютуб-каналу «Львівська мануфактура новин» повідомив, що вже отримав аж три (!) заяви на звільнення — від молодих пра­цівників. І припустив, що через впрова­дження реформи оплати праці держслуж­бовців слід очікувати відтоку кадрів з ЛОВА на рівні 20−30%.

«В апараті Львівської облдержадміні­страції немає працівників, у яких зарплата збільшиться. У всіх зменшиться. У когось на 10 тисяч, у когось на 20, у когось на 3, у ко­гось на 300 гривень, — казав Тарас Грень. — Люди, в яких є значна вислуга років, втра­тять у зарплаті некритично. Але молоді спеціалісти втратять багато. Їхня зарпла­та буде 10−11 тисяч гривень. Це спеціаліс­ти, які мають відповідні допуски, виконують важливу роботу, за яку можуть нести від­повідальність не тільки адміністративну, а й кримінальну».

За його словами, якщо не внести відпо­відних правок у законодавство, ситуація виглядає загрозливо, не буде з ким працю­вати. Сам Тарас Грень до 2024 року отри­мував «на руки» 55 тисяч грн, а зараз буде отримувати 34 тис 056 грн.

Тарас Грень розповів «ВЗ», у чому суть нового способу формування зарплати держчиновника: «Ці всі зміни в законодав­стві про зарплату стосуються тільки держ­служб. У Львівській ОВА разом зі структур­ними підрозділами працює 650 осіб (з них в апараті - 103 особи). З них близько 75% - це державна служба і близько 25% - не­державна. По всій ЛОВА цієї держслуж­би — 550−600 осіб. Якщо 30% звільниться — це 100−150 людей. Чи буде колапс? Буде­мо працювати з тим, що є, іншого варіанта немає. Ми ж не можемо саботувати роботу. Але це буде неякісна робота. До прикладу, якщо треба зібрати інформацію на сьогод­ні, буде збиратися два дні. Нехай люди, які пишуть негативні відгуки щодо нашої пози­ції, спробували б попрацювати у тому ре­жимі, що ми. Працюємо практично цілодо­бово, щоб виконати усі завдання, які нам дають. Мої працівники знімають телефонну трубку і вночі…

Вже не можемо використати як премію чи надбавку нашим працівникам коштів з фонду економії оплати праці (невикорис­тана зарплата, коли людина на лікарняно­му, вакансії). Зараз зарплата складаєть­ся з посадового окладу, надбавки за ранг, за вислугу років і премії, не вищі за 30%. Якщо беремо по максимуму, не дотягуємо до рівня, що був у грудні.

Ми писали у Мінфін, пропонували внести зміни у постанови уряду № 1109 і № 1409, які передбачають класифікацію. Ми віднесе­ні до другої юрисдикції, а пропонували від­нести нас до першої. Це рівень центральних органів виконавчої влади і їхніх відокремле­них підрозділів. Тоді все вирівняється, різ­ниця у мінус 7−10 тисяч гривень на людину дещо зменшиться. Пропонували дозволи­ти нам використовувати обласний бюджет. Зараз не можемо доплатити працівникам кошти з обласного бюджету, бо структура зарплати не передбачає поняття надбав­ки. Можемо використати обласний бюджет у межах 30% премії. Не зможемо забезпе­чити ту зарплату, яка була станом на гру­день 2023 року. Тому пропонували внести в структуру зарплати поняття надбавки. В уряді мають ці пропозиції врахувати, бо інакше це буде дуже велика халепа в части­ні державної служби".

— Чи плануєте ви особисто звільняти­ся через низький рівень зарплати?

— У мене хороша історія державної служ­би. Я борюся не за свою зарплату, а за зарплату людей. Якщо молода дівчина без вислуги років буде отримувати «на руки» 10 тисяч гривень, їй нема що тут робити…

Схожі новини