Передплата 2024 «Добрий господар»

У Франції хочуть підвищити пенсійний вік

Зараз це 62 роки, а до 2030-го має бути 64. За даними соцопитувань, понад 70% французів із таким планом президента Макрона й уряду не згідні

Три роки тому, в січні 2020-го, у Парижі вже протестували проти пенсійної реформи, яку просуває президент Франції. Незадоволений реформою демонстрант у масці Емануеля Макрона - з плакатом "Ласкаво просимо до Макронії". Фото AFP.
Три роки тому, в січні 2020-го, у Парижі вже протестували проти пенсійної реформи, яку просуває президент Франції. Незадоволений реформою демонстрант у масці Емануеля Макрона - з плакатом "Ласкаво просимо до Макронії". Фото AFP.

У четвер, 19 січня, провідні профспілки Франції закликали жителів країни вийти на демонстрації проти пенсійної реформи уряду Елізабет Борн. Профспілки навіть погрожують загальнонаціональним страйком. Як інформує Bloomberg, обіцянка підвищити пенсійний вік, який зараз становить у Франції 62 роки, була частиною виборчої кампанії президента Емануеля Макрона. Французи за нього проголосували — але працювати довше чомусь не хочуть… За оцінкою Bloomberg, анонсований минулого тижня прем'єр-міністеркою Борн «переворот» у пенсійній системі може спричинити масові протести, що «послаблять економіку, якій і так загрожує рецесія».

У жовтні 2022 року президент Франції Емануель Макрон оголосив, що «з літа 2023-го будемо змушені піднімати встановлений законом вік виходу на пенсію на чотири місяці щороку». Таким чином, до 2031-го пенсійний вік у Франції сягнув би 65 років (зараз це 62 роки). Свою пенсійну реформу Макрон мав презентувати у грудні, але дату перенесли, повідомляє Bloomberg, — «щоб уникнути страйків на Різдво й дати міністрам більше часу на переконання представників професійних спілок у необхідності змін». Схоже, не переконали…

Пенсійна реформа, яку минулого тижня представила французам прем'єр-міністерка Елізабет Борн, є трохи м’якшою, ніж та, яку обіцяв Макрон. Зокрема, пенсійний вік має підвищуватися, починаючи з 2023-го, на три місяці щороку, аби до 2030-го сягнути 64 років.За словами Борн, починаючи з 2027-го, французам, аби одержувати повну пенсію, буде потрібний трудовий стаж не менше 43 років.

«Працюючи довше, забезпечимо майбутнім пенсіонерам вищі пенсії»

Французький уряд вважає запропоновані зміни ключовими для підвищення рівня зайнятості серед людей похилого віку й уникнення постійного дефіциту в пенсійній системі, яка фінансується за рахунок внесків працівників. Мовляв, французи живуть тепер довше, ніж раніше, тож їм треба довше працювати…

«Працюючи довше, ми забезпечимо майбутнім пенсіонерам вищі пенсії, — аргументує Борн. — Я добре розумію, що зміна нашої пенсійної системи спричиняє у французів побоювання… Але пропонуємо справедливий проєкт реформи, завдяки якому до 2030 року нашу пенсійну систему буде збалансовано».

Утім, французькі профспілки аргументи Елізабет Борн анітрохи не вразили, тож вони виступають категорично проти підвищення пенсійного віку. Мовляв, унаслідок такої реформи потерпіли би найменш кваліфіковані й найменш оплачувані працівники, які почали працювати раніше. І через це у віці 62 років внесли до пенсійної системи більше грошей, ніж їхні багатші однолітки…

За даними опитування, проведеного на початку січня французькою соціологічною службою Elabe, 47% французів хочуть, аби мінімальний пенсійний вік залишився незмінним (тобто 62 роки), а 25% вважають, що його треба навіть знизити.

Схожі новини