Передплата 2024 ВЗ

Проукраїнська «метаморфоза» Еманюеля Макрона

У своєму ставленні до путінської росії, відзначає французьке видання Le Monde, президент Франції перетворився з голуба на яструба

Наприкінці лютого Еманюель Макрон заявив у Парижі, що в майбутньому війська країн Заходу можуть бути розміщені в Україні. Фото AP.
Наприкінці лютого Еманюель Макрон заявив у Парижі, що в майбутньому війська країн Заходу можуть бути розміщені в Україні. Фото AP.

Цього тижня Національні збори (нижня палата французького парламенту) підтримали безпекову угоду, яку уклали в лютому Київ і Париж. У четвер увечері, 14 березня, президент Франції Еманюель Макрон мав дати інтерв'ю телеканалам TF1 і France 2. Глава держави говоритиме, передбачали французькі ЗМІ, головно про допомогу Україні, яка бореться з агресією путінської росії.

А напередодні авторитетне французьке видання Le Monde написало про «метаморфозу» Еманюеля Макрона: мовляв, у своєму ставленні до путінської росії господар Єлисейського палацу перетворився з голуба на яструба.

Газета нагадала про виголошену наприкінці лютого промову Еманюеля Макрона, у якій президент Франції, зокрема, не виключив, що в майбутньому війська країн Заходу можуть бути розміщені в Україні.

Що ж вплинуло на «метаморфозу» Макрона?

Як зазначає Le Monde, позицію французького президента могла змінити критика політики Парижа щодо москви з боку союзників Франції із Центральної і Східної Європи, а також держав Балтії.

«Висловлюючись (щодо путінської росії — Авт. ) як яструб, глава держави намагається компенсувати втрати, яких зазнав на початку конфлікту в столицях Центральної Європи, Скандинавії і Балтії, — вважає французьке видання. — Вони давно критикують Париж і Берлін за їхню політику поступок щодо росії і зволікання з військовою підтримкою Києва».

Еманюель Макрон поступово усвідомив, що «Путін замкнений у своїй воєнній і ревізіоністській логіці», пише Le Monde, посилаючись на оточення французького президента. Видання також зауважує: у той час, коли позиція президента Франції щодо кремля стає дедалі рішучішою, його дуже дратує критика стосовно рівня підтримки, яку надає Києву Париж.

Le Monde нагадує, що в рамках угоди про безпеку, підписаної з президентом України Володимиром Зеленським у середині лютого, його французький колега Еманюель Макрон пообіцяв Києву близько трьох мільярдів євро допомоги (2024 року). «Як кажуть у Єлисейському палаці, Макрон знає, що путін розуміє лише баланс сили», — пише видання.

І Україні допомогти, і Ле Пен перемогти

Французька газета також підкреслює, що войовнича риторика Еманюеля Макрона може бути пов’язана з виборами до Європейського парламенту, які відбудуться на початку червня.

Мовляв, план президента — змусити ультраправе «Національне об'єднання» Марін Ле Пен, яке звинувачують у підтримці росії, чітко стати на бік Києва — або виступити проти допомоги Україні. Тоді, за задумом Макрона, від партії Ле Пен точно «відвалиться» якась частина її електорату…

Хоча неформальна лідерка «Національного об'єднання», екскандидатка в президенти Франції Марін Ле Пен безпекову угоду з Києвом розкритикувала (зокрема, через небезпеку для французької економіки, яку ця угода начебто становить), виступити проти депутатів Національних зборів від ультраправої політичної сили не наважилися (не голосували або утрималися). Сама ж Ле Пен, попри неголосування «Нацоб'єднання» за безпекову угоду з Києвом, висловила свою підтримку Україні. Тобто партія Ле Пен зараз на своєрідній розтяжці… План Макрона починає працювати?

Схожі новини