Передплата 2024 ВЗ

Нового прем'єра Франції називають… Макроном-молодшим

34-річний Ґабріель Атталь — наймолодший глава уряду в історії країни. Президент Емануель Макрон бачить у ньому свого наступника?

Макрон 2017-го став наймолодшим президентом Франції. А тепер призначив її наймолодшого прем'єра... Аби наймолодшим президентом згодом став Атталь? Фото msn.com.
Макрон 2017-го став наймолодшим президентом Франції. А тепер призначив її наймолодшого прем'єра... Аби наймолодшим президентом згодом став Атталь? Фото msn.com.

Після того, як прем'єр-міністерка Франції Елізабет Борн пішла у відставку, президент країни Емануель Макрон призначив главою уряду 34-річного Ґабріеля Атталя. У кабінеті Борн той був міністром освіти. На цій посаді Атталь відстоював світський статус навчальних закладів, зокрема, підтримав заборону носінння у школах одягу й атрибутів, які демонструють приналежність до тієї чи іншої релігії (хрестиків, єврейських кіп або ж довгих закритих суконь, які носять мусульманки). Атталь зараз у Франції дуже популярний. Настільки, що деякі оглядачі вже припустили: саме нового прем'єр-міністра Макрон, який не матиме права балотуватися на наступних президентських виборах, бачить своїм наступником.

Ґабріель Атталь уже оголосив склад свого уряду. Міністром оборони залишився Себастьян Лекорню, а от міністерство закордонних справ замість Катрін Колонна очолив Стефан Сежурне, що був депутатом Європарламенту від партії Макрона (зараз ця політсила називається «Відродження»).

Цікаво, що 2017-го, коли Атталь зробив так званий камінг-аут (тобто заявив про свою нетрадиційну сексуальну орієнтацію), його офіційним партнером був саме Сежурне. Але 2024-го Атталь і Сежурне свої стосунки начебто розірвали… Утім, у сучасній Франції приватне життя політиків, зокрема, їхня сексуальна орієнтація, уже давно не привертає великої уваги. Тож призначення главою МЗС свого експартнера Атталю у політичному плані не зашкодить.

У шкільному театрі грав Кота в чоботях

Новий прем'єр-міністр Франції розпочав політичну кар'єру в Соціалістичній партії, потім перейшов до політсили Емануеля Макрона.
Працював державним секретарем і міністром освіти. На цій посаді активно боровся з булінгом у школах і захищав їх світський статус.

Популярність у виборців Ґабріель Атталь завоював також своїм добре підвишеним язиком. Як сам стверджує, виступати перед публікою навчився у шкільному театрі, де грав, зокрема, Кота в чоботях і драматурга Мольєра.

Під час навчання, інформує wyborcza. pl, Атталь також зіграв другорядну роль у кіно.

Загалом, кіносвіт для нового прем'єра не чужий. Батько нового глави уряду, Ів Атталь, що походив із родини туніських євреїв, був не тільки успішним адвокатом, а й кінопродюсером. Ів Атталь працював, зокрема, зі знаменитими кінорежисерами Педро Альмодоваром (Іспанія), Бернардо Бертолуччі й Роберто Беніньї (Італія). 2015-го батько Ґабріеля Атталя помер (мав онкологію).

Мати Ґабріеля Атталя, Марі де Курісс, також причетна до галузі кіновиробництві. Де Курісс — із родини емігрантів із Одеси, які покинули місто після Жовтневого перевороту й громадянської війни. Мати Атталя — етнічна грекиня, і начебто хрестила сина у грецькій православній церкві.

В Одесі зараз уже жартують: ну от, уже другий «наш» став французьким прем'єр-міністром… Першим був герцог (дюк) де Рішельє, колишній генерал-губернатор Одеси, який очолював уряд Франції за короля Луї XVIII.

Ґабріель Атталь здобув освіту в одному з трьох найпрестижніших вишів Франції, столичному Інституті політичних наук, так званому Sciences Po.
Навчався на факультеті громадських справ, і паралельно вивчав право в паризькому університеті Panthéon-Assas.

«Макрон-джуніор»… Наступник Макрона?

Голова парламентської фракції ліворадикальної опозиційної партії «Нескорена Франція» Матільда ​​Пано жартома назвала нового главу уряду «Макроном-джуніором», тобто Макроном-молодшим… А може, це зовсім не жарт? Емануель Макрон, нагадують політичні експерти, господарюватиме у Єлисейському палаці ще трохи понад три роки, а на наступних президентських виборах уже не матиме права балотуватися.

Наразі Макрон ніяк не натякав, кого бачить своїм наступником… Можливо, призначення Атталя главою уряду якраз і є таким «натяком»? Мовляв, тут є певна логіка. Коли Макрон 2017-го вперше став президентом Франції, йому було 39 років, і він був наймолодшим в історії президентом Франції. А тепер Макрон призначив наймолодшого в історії країни прем'єра… Аби той згодом став наймолодшим президентом?..

Молодість Ґабріеля Атталя як імовірного кандидата у президенти від партії Макрона справді може стати перевагою. Адже, якби тим кандидатом став Атталь, його суперником у другому турі міг би стати, не виключено, молодий глава праворадикального Національного об'єднання Жордан Барделла (йому зараз лише 28 років).

Далеко не факт, стверджують політичні оглядачі, що багаторічна лідерка праворадикалів Марін Ле Пен знову балотуватиметься, можливо, вважатиме за потрібне висунути в президенти Барделла, — щоб перетягнути на бік Національного об'єднання якнайбільше молодих виборців. У такому випадку, за можливим задумом Макрона, фігура іншого «кіндерсюрпризу», Атталя, зможе нівелювати вікову перевагу Барделла.

Схожі новини