Передплата 2024 «Добре здоров’я»

У тернопільській владі проводять ротацію

Відставки перших осіб відбулися невдовзі після корупційних скандалів

Володимир Труш давно користується покровительством глави уряду Дениса Шмигаля. 
Володимир Труш давно користується покровительством глави уряду Дениса Шмигаля. 

Лічені дні/години допрацьовує у кріслі голови Тернопільської обласної військової адміністрації Володимир Труш. Кабінет міністрів погодив звільнення 43-річного держслужбовця із цієї посади. Мотивів його звільнення в уряді не називають. Як і немає поки що президентського указу про відставку керівника виконавчої влади Надзбруччя.

Є велика ймовірність того, що незабаром Володимира Труша оберуть головою Тернопільської облради, депутатом якої він є (входить до фракції «Слуга народу). Від 26 жовтня, коли депутати облради звільнили підозрюваного у корупції «свободівця» Михайла Головка, ця посада залишається вакантною.

Володимир Труш — виходець з Рогатинського району на Івано-Франківщині. Вищу освіту здобув у «Львівській політехніці». Працював у податковій інспекції, бізнесі, був помічником народного депутата від Партії регіонів Валерія Келестина, головою Рогатинської РДА. Вважається наближеним до глави уряду Дениса Шмигаля. За його протекцією у березні 2020 року став головою Тернопільської ОДА.

Хмари над Володимиром Трушем почали згущуватися у червні цього року, коли двох його заступників (одного взяв собі на роботу з рідного Рогатина) і голову Тернопільської облради Михайла Головка затримали на хабарі. На таємних записах, зроблених правоохоронцями, можна почути прізвище голови обласної адміністрації. На його робочому місці і вдома було проведено обшуки, але про їх наслідки загалу невідомо нічого.

Коментар для «ВЗ»

"Не знаю, який слід залишив Володимир Труш, але наслідив він достатньо…"

Михайло ЦИМБАЛЮК, народний депутат України, колишній голова Тернопільської ОДА

Настав час, щоб до управління як у Кабміні, так і в областях залучати висококваліфіковані, професійні кадри (а вони в Україні є), такі, які не мали б без політичної приналежності до вищого керівництва…

Володимир Трущ не був найкращим вибором для Тернопільщини. Більше того, його професійний шлях не є ідеальним як для державного службовця. Це була креатура особисто прем'єра Шмигаля. Керівнику Кабміну не давали призначати своїх людей в інших областях, а от Тернопільщину він відстояв. У Труша були тісні особисті зв’язки із Шмигалем, коли останній керував Бурштинською ТЕС, проживав у Рогатині. З посади голови Рогатинською РДА Шмигаль пролобіював цього чоловіка на посаду голови Тернопільської ОДА.

З іменем Труша було пов’язано чимало скандалів. Тернополяни не завжди позитивно відгукувалися про його діяльність. В області всі знають про гучний корупційний скандал, до якого, крім голови облради, мали відношення два заступники Труша. Щонайменше вони. Все решта — таємниця слідства. Тому, як на мене, Труша мали звільнити ще тоді. Чому так довго тягнули? — питання не до мене. Не знаю, який слід залишив по собі Володимир Труш, але наслідив він достатньо.

Що далі? Дехто каже, що Трушу пригляділася посада голови обласної ради. Не виключено, що зараз збиратимуть серед депутатів голоси, щоб саме його обрати її керівником. Тож представницький орган Тернопільщини може потрапити під контроль центральної влади.

— Хто міг би прийти на зміну Володимиру Трушу?

— На посаду нового керівника Тернопільської ОВА претендують декілька осіб. Область є важливим сільськогосподарським регіоном. Раніше у місцевому осередку партії «Слуга народу» розглядали на місце керівника області кандидатуру народної депутатки Людмили Марченко (її впіймали на отриманні хабаря — І. Ф.) Але тепер з відомих причин вона відпала. Серед інших «слуг» немає людей, які мали би господарський досвід і могли б відрізнити жито від пшениці і вівса.

— У парламенті Тернопільщину представляє аграрій Іван Чайківський, член депутатської групи «За майбутнє», яка близька до «слуг»…

— Я знаю цього бізнесмена, він є добрим менеджером, обличчям аграрного сектору Тернопільщини. Як на мене, це була б непогана кандидатура для області, Тернопільщина від цього призначення виграла б. Але невідомо, яка довіра є до цієї депутатської групи на Банковій. У мене є сумнів, що призначать саме Чайківського.

— Економічну освіту має тернопільський нардеп від «Слуги народу» Володимир Гевко, брат учасника «Кварталу 95»…

— Наскільки мені відомо, цю кандидатуру не розглядають. Але можливо все.

Схожі новини