Передплата 2024 «Добрий господар»

Еліна без титулу, зате з перспективами

Попри програш у фіналі в Окленді, новий сезон наша найкраща тенісистка Світоліна почала прекрасно. Головне зараз — аби встигла відновитися до Australian Open

У фіналі Еліна Світоліна боролася як левиця, але краща зараз фізична форма потужної Коко Ґофф далася взнаки. Фото rnztools.nz.
У фіналі Еліна Світоліна боролася як левиця, але краща зараз фізична форма потужної Коко Ґофф далася взнаки. Фото rnztools.nz.

18-й титул у кар'єрі найкращій українській тенісистці Еліні Світоліній завоювати поки що не вдалося. У фіналі турніру категорії WTA 250 в Окленді (Нова Зеландія) 29-річна одеситка поступилася третій ракетці світу, юній американці Коко Ґофф — 7:6, 3:6, 3:6. Попри цю прикру поразку, старт нового сезону Світоліної слід визнати успішним.

Статистика у фіналах в Еліни чудова: до Окленда Світоліна зіграла на турнірах WTA 21 фінальний матч, у 17 з яких перемогла. Утім, Ґофф у фіналах також грає впевнено (до Окленда — шість виграних фіналів зі семи). Власне, перед фінальним поєдинком на хардових кортах Окленда саме американка була в букмекерів явною фавориткою. Ставки на її перемогу приймали з коефіцієнтом 1,23:1, а на успіх Еліни — аж 4,4:1…

Очевидно, на букмекерів «тиснув» тріумф Ґофф на останньому турнірі «Великого шолому» 2023 року, US Open, а також третє місце американки у світовому рейтингу (українка до Окленда була 25-ю). Зрештою, кінцівку попереднього сезону Світоліна пропустила, відновлюючись від травми (Еліна досі грає з «тейпом» на нозі), тож сподіватися на те, що боротиметься з теперішньою Коко на рівних, могли лише нестримні оптимісти.

І все-таки у фіналі Світоліна дала Ґофф справжній бій!

У першому сеті американка за рахунку 5:3 на свою користь мала сетбол, але українка його відіграла. Справа дійшла до тай-брейку, який Еліна впевнено виграла (7:4). У принципі, Світоліна могла взяти й другий сет, але, коли мала брейк-пойнти (можливості одним розіграшем взяти гейми на подачі суперниці), припускалася прикрих помилок… Еліна боролася до кінця й у третьому сеті, але краща зараз фізична форма потужної Коко далася взнаки.

Нагадаємо, на шляху до фіналу Еліна Світоліна здолала в Окленді данку Каролін Возняцкі, британку Емму Радукану, чешку Марію Боузкову й китаянку Ван Сію. Легка прогулянка була тільки з Боузковою, решта суперниць чинили запеклий опір. Із Радукану й Ван Світоліній довелося грати три сети, буквально «вигризати» перемогу, демонструючи неабиякі морально-вольові якості… Тож із психологією усе гаразд.

За підсумками турніру в Окленді можна дійти висновок, що у міжсезоння Еліна працювала над своєю подачею: у деяких матчах вона допомагала українці, хоча стабільності у цьому елементі гри все ще бракує. Тішить також, що Світоліна нарешті почала активніше користуватися дроп-шотами (укороченими ударами). Навіть на харді це працювало дуже добре (хіба що не проти Ґофф), а на повільніших ґрунтових кортах паризького «Ролан Ґаррос» може бути просто «ядерною зброєю»…

Уже через тиждень — Australian Open

Головне тепер для Еліни — встигнути повністю відновитися до першого цьогоріч турніру «Великого шолому», Australian Open у Мельбурні (змагання в основній «сітці» стартують 15 січня). До «мейджора» Світоліна ще мала намір виступити на турнірі категорії WTA 500 в австралійській Аделаїді, але, відчувши дискомфорт у нозі, знялася з цих змагань. У Аделаїді зате зіграють три інші українські тенісистки. Ангеліна Калініна й Марта Костюк боротимуться у першому колі між собою, а суперницею Лесі Цуренко буде британка Кеті Бултер.

Іще чотири українки, Даяна Ястремська, Дарія Снігур, Юлія Стародубцева й Катаріна Завацька, спробують пробитися до основної «сітки» Australian Open крізь кваліфікацію (розпочалася 8 січня).

А тим часом…

Тенісистка з Казахстану Єлена Рибакіна стала чемпіонкою хардового турніру категорії WTA 500 у Брисбені (Австралія). У фіналі Єлена несподівано легко здолала білоруску Сабалєнка — 6:0, 6:3.

Схожі новини