Передплата 2024 ВЗ

Марта Костюк — у топ-8 Чемпіонської гонки

У фіналі в Штутґарті українська тенісистка поступилася «казашці» Рибакіній, з якою може зустрітися в Мадриді… Буде реванш?

На турнірі у Штутґарті Марта Костюк уперше в кар’єрі перемогла відразу трьох тенісисток із топ-10 світового рейтингу – китаянку Чжен, американку Ґофф і чешку Вондроушову. Фото sport.ua
На турнірі у Штутґарті Марта Костюк уперше в кар’єрі перемогла відразу трьох тенісисток із топ-10 світового рейтингу – китаянку Чжен, американку Ґофф і чешку Вондроушову. Фото sport.ua

Після успішного виступу на ґрунтовому турнірі категорії WTA 500 у німецькому Штутґарті 21-річна українська тенісистка піднялася на 21-ше місце у світовому рейтингу. Це особистий рекорд киянки (вище від Костюк у рейтингу WTA серед українок тільки Еліна Світоліна, яка 18-та). А у Чемпіонській гонці, за результатами якої наприкінці року визначаться вісім учасниць престижного Підсумкового турніру, або ж WTA Finals, Марта Костюк іде сьомою.

На Підсумковому турнірі, що восени вперше відбу­деться у Саудівській Ара­вії, зіграють вісім найкращих тенісисток туру WTA (Жіночої те­нісної асоціації). Учасниці ви­значаться за підсумками зма­гань 2024 року.

Вийти на сьоме місце у Чемпі­онській гонці (тобто стати однією з претенденток на участь у Під­сумковому турнірі) Марті Кос­тюк дозволили успішні висту­пи у першій третині сезону: 1/16 фіналу у Брісбені, ¼ фіналу в Аделаїді, чвертьфінал Australian Open, 1/16 фіналу у Досі, фінал у Сан-Дієґо, півфінал у Індіан-Вел­сі й фінал у Штутґарті.

Крім українки Марти Костюк, до топ-8 Чемпіонської гонки вхо­дять зараз Іґа Свьонтек (Поль­ща), Єлєна Рибакіна (Казахстан), Сабалєнка (білорусь), Деніель Коллінз, Коко Ґофф (США), Чжен Ціньвень (Китай) і Жасмін Паолі­ні (Італія, 8-ме місце).

Нагадаю, на турнірі Porsche Tennis Grand Prix у Штутґар­ті Марта Костюк уперше у сво­їй кар'єрі перемогла відразу трьох тенісисток із першої де­сятки світового рейтингу — кита­янку Чжен Ціньвень, американку Коко Ґофф і чешку Маркету Вон­дроушову. На четверту пред­ставницю топ-10 киянці сил уже не вистачило: у фінальному матчі Марта Костюк поступила­ся Єлєні Рибакіній (ця народже­на у москві тенісистка представ­ляє Казахстан) — 2:6,2:6.

«Думаю, на 90% зіграла роль моя втома, — пояснила причи­ну своєї поразки Марта Костюк, яку цитує sport.ua. — Очевид­но, що у фіналі я дуже нервува­ла. Я дуже хотіла виграти»… У Штутґарті обіграти Рибакіну не вдалося. Можливо, вдасться на ґрунтовому турнірі категорії WTA 1000, який цього тижня старту­вав у іспанському Мадриді? За «сіткою» Костюк і Рибакіна мо­жуть зустрітися, тож Марта ма­тиме шанс узяти реванш…

У першому колі мадридсько­го «тисячника» з українок гра­ла тільки Леся Цуренко, супер­ницею якої була володарка wild card, філіппінка Александра Іла. На переможницю цієї пари в другому колі чекала румунка Сорана Кирстя.

Іще чотири українки в Ма­дриді «сіяні», тож розпочали боротьбу з другого кола (тоб­то з 1/32 фіналу). Еліна Світо­ліна чекала на переможницю пари Сари Соррібес-Тормо (Іс­панія) — «кваліфаєрка», Ангелі­на Калініна — на переможницю пари Ван Яфань (Китай) — Ке­ролайн Доулгайд (США), Даяна Ястремська — на переможницю пари Аманда Анісімова (США) — «кваліфаєрка».

І, нарешті, суперниця Марти Костюк в 1/32 фіналу мала ви­значитися у парі Лорен Девіс (США) — Маяр Шериф (Єгипет).

Схожі новини