Передплата 2024 «Добрий господар»

Спочатку пішли на могилу воїна, а потім — на тенісний меморіал його пам’яті…

Полеглого героя Михайла Оприска вшанували уже другим спортивним турніром

Ці хлопчики приїхали за нагородами із карпатського міста Сколе. Фото автора.
Ці хлопчики приїхали за нагородами із карпатського міста Сколе. Фото автора.

Стара, як світ, істина: людина живе, доки її пам’ятають. Воїна ЗСУ Михайла Оприска його краяни з міста Миколаєва, що над Дністром, не забудуть ніколи. Ім'я 34-річного героя, який загинув торік під Бахмутом, увічнено у меморіальному турнірі з настільного тенісу, який стартував сьогодні на його малій батьківщині.

Воїн ЗСУ Михайло Оприск був універсальним спортсменом… Фото автора.
Воїн ЗСУ Михайло Оприск був універсальним спортсменом… Фото автора.

Взимку у пам’ять про цього захисника України, який допомагав відроджувати миколаївський футбол, його друзі провели ще й змагання з мініфутболу. Думається, пройдуть й інші меморіали Михайла Оприска, адже він був універсальним спортсменом: здобував перемоги на бігових, плавальних доріжках, досягав успіхів у волейболі, баскетболі. А найперше — був достойним громадянином своєї країни.

Від нього струмував позитив…

— Ми разом з Михайлом займалися настільним тенісом у світлої пам’яті тренера Михайла Регуша, ще торік разом зі своїм другом грали за команду «Патріот-М», — розповів кореспондентові «Високого Замку» молодший товариш Михайла Оприска, кандидат у майстри спорту, секретар змагань Богдан Чайковський. -У ЗСУ він пішов за власним бажанням, хоча його цілком могли «списати» за станом здоров’я: на футболі заробив травму ноги, на тенісі пошкодив руку. Але він навіть не хотів слухати про якусь відстрочку. Казав: піду воювати за свою державу, щоб потім на мене пальцями не показували, що я ховався…

Кандидат у майстри спорту Богдан Чайковський з кубками для дорослих тенісистів. Фото автора.
Кандидат у майстри спорту Богдан Чайковський з кубками для дорослих тенісистів. Фото автора.

Михайло був справжнім патріотом України. Ще зовсім юним разом зі своїм татом поїхав на «помаранчевий» Майдан, а потім з перших днів був і на Революції Гідності. Був дуже хоробрим. Ніколи не здавався, ішов до поставленої мети до кінця. І не тільки у спорті.

Чи не найбільше Михайло любив настільний теніс. Цей вид розвиває спритність, швидку реакцію, зір, логіку. У тенісі треба швидко думати, передбачати кроки наперед. Думаю, все це ставало у пригоді Михайлові і на фронті…

Нагороди переможцям тенісного турніру пам’яті воїна-спортсмена Михайла Оприска. Фото автора.
Нагороди переможцям тенісного турніру пам’яті воїна-спортсмена Михайла Оприска. Фото автора.

Воїна ЗСУ Михайла Оприска занесено у літопис вітчизняного тенісу. Під час навчання в Аграрному університеті він виступав за освітянську збірну України, був бронзовим призером міжнародного турніру у Молдові. Із 2019-го по 2021 рік виступав у серії турнірів WIN CUP.

Розповідаючи про силу характеру цього воїна-спортсмена інший його близький друг Тарас Гуменецький згадує:

— Під час одного тенісного поєдинку гра у Михайла ніяк не складалася. А тут ще хтось з його близьких на трибунах кілька разів дорікнув йому за це. Михайло спересердя жбурнув ракетку на землю, вона розкололася. А потім миттєво опанував себе. Підняв розтрощену ракетку, склеїв її - і довів партію до перемоги…

Теплими словами відгукується про полеглого героя і Андрій Регуш:

— Михайло був серцем, мотором команди будь-якого виду спорту, де виступав. Від нього завжди струмував позитив. Це був улюбленець публіки. Умів підтримати, добре слово сказати іншим, розвеселити. А ще — понад усе любив справедливість.

Юрій Колос із Рогатина приїхав на тенісний турнір до Миколаєва разом із семирічним сином Марком. Але найперше вони зайшли на місцевий цвинтар і засвітили лампадку на могилі героя. Про Михайла у пана Юрія найтепліші спогади:

— Ми часто зустрічалися з ним на тренувальних зборах, грали в одній команді. Дуже хорошою людиною був цей хлопець. Поговорити по душах, порадитися, поділитися чимось — це все про нього. Чесний був у всьому — і в спорті, і в житті. Його вчинками керувала доброта.

Юрій Колос з Рогатина привіз на турнір пам’яті Михайла Оприска свого семирічного сина Марка. Фото автора.
Юрій Колос з Рогатина привіз на турнір пам’яті Михайла Оприска свого семирічного сина Марка. Фото автора.

Віддадуть шану і дорослі, і діти

На тенісний турнір пам’яті Михайла Оприска, який організував місцевий відділ освіти, а патронує віцепрезидент федерації настільного тенісу Львівської області Олесь Допілко, у суботу з'їхалися вихованці ДЮСШ зі Львова, Дрогобича, Сколього, Рогатина, Миколаєва, Пустомитів. Відкрили Меморіал священник Богдан Огоновський (його парафіянином колись був Михайло), міський голова Миколаєва Андрій Щебель, керівник громадської організації «Патріот-М» Олег Старовецький, директор Миколаївської ДЮСШ Роман Чень. Меценати змагань (відділ молоді і спорту Миколаївської міськради, громадська організація «Патріот-М») подбали про кубки, медалі, вимпели, грамоти, солодощі для дітей.
А у неділю, 31 березня, ракетки візьмуть до рук дорослі чоловіки і жінки у різних категоріях: 18−39, 40−59, 60 років і старші. Серед учасників будуть кандидати у майстри Володимир Плішило, Андрій Регуш. Окремо виступатимуть аматори, друзі Михайла Оприска, які хочуть зіграти у теніс у пам’ять про нього. Попри свою завантаженість на роботі прийде на ці змагання ровесник Михайла, його друг від дитинства Олег Фацієвич, який працює у пенітенціарній системі. З роботи він відпросився заздалегідь.

Заняття тенісом додає здоров’я, допомагає юним спортсменам і у навчанні. Фото автора.
Заняття тенісом додає здоров’я, допомагає юним спортсменам і у навчанні. Фото автора.

До слова, судитимуть поєдинки старших діти, це для них стане доброю професійною практикою. Про престиж цього турніру свідчить і той факт, що він буде рейтинговим: у переможців змагань зростуть особисті коефіцієнти…

Схожі новини