Передплата 2024 «Добрий господар»

Італійські консерватори не схвалили цьогорічний вертеп

  • 23.12.2023, 19:10
  • 688

Церковний вертеп, у якому замість традиційних фігур Марії та Йосипа — дві матері новонародженого Ісуса, спричинив гнів серед консервативних католиків і політиків Італії

Фото Reuters
Фото Reuters

Італійські вертепи все частіше перебувають у культурних війнах, адже італійське суспільство стає більш світським і мультикультурним.

Священик церкви Святих Петра і Павла у Капокастелльо ді Меркольяно, селі у провінції Авелліно, що на схід від Неаполя, відстоює своє зображення сцени народження Ісуса.

«Цією сценою я хотів показати, що сім'ї більше не є лише традиційними», — наголосив отець Віталіано Делла Сала.

«У наших парафіях ми бачимо все більше дітей з нових типів сімей, які існують і є частиною нашого суспільства, дітей розділених і розлучених людей, гомосексуальних пар, самотніх людей, молодих матерів», — додав священик.

Отець Делла Сала, знаний в Італії своєю симпатією до ЛГБТ і лівих сил, каже, що його позиція збігається з позицією Папи Франциска, який цього тижня своїм історичним рішенням дозволив священикам благословляти одностатеві пари.

Сенатор Мауріціо Гаспаррі, член керівної партії «Вперед, Італіє», заявив, що ЛГБТ-вертеп «ображає всіх тих, хто завжди з повагою і відданістю ставився до Святого Сімейства».

Група «Pro-Vita&Famiglia» («За життя і сім'ю») назвала його «небезпечним, а також ганебним і богохульним».

Pro-Vita запустила онлайн-петицію із закликом до єпископа Авелліно втрутитися та заявила, що вертеп суперечить вченню церкви про сім'ю і легітимізує одностатеве батьківство і сурогатне материнство. Наразі петицію підписали понад 21 000 осіб.

Народження дітей через сурогатне материнство в Італії є незаконним.

Цього тижня у партії «Брати Італії» прем'єр-міністерки Джорджії Мелоні запропонували ще один законопроект, який не дозволить директорам шкіл припиняти заходи на католицьку тематику. Зокрема — різдвяні вистави або постановки вертепів.

Схожі новини