Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Замість Євро вийшли у плей-оф

Суперники збірної України, з якими та у березні побореться за путівку на чемпіонат Європи, визначаться 23 листопада

Одним із кращих у складі “синьо-жовтих” у матчі з італійцями був лівий захисник Віталій Миколенко (у стрибку). Фото сhampionat.com
Одним із кращих у складі “синьо-жовтих” у матчі з італійцями був лівий захисник Віталій Миколенко (у стрибку). Фото сhampionat.com

Дива не сталося — Італію Україна не перемогла. Але чи варто наших футболістів через це сварити? Звичайно, ні. В останньому турі відбору на Євро-2024 «синьо-жовті» зіграли дуже добре. Напевно, це була найкраща гра збірної України у цьому відборі… На жаль, забити не вдалося. Зате вперше у семи офіційних поєдинках проти Італії Україна не пропустила. І вперше (!) не програла. Зрештою, ще нічого не втрачено: у березні наступного року «синьо-жовті» продовжать боротьбу за путівку на Євро у плей-оф. Аби влітку 2024-го поїхати до Німеччини, підопічним Сергія Реброва треба буде виграти два матчі. Суперники збірної України у плей-оф визначаться вже 23 листопада.

Як і можна було очікува­ти, збірна Італії розпо­чала матч у німецькому Леверкузені дуже інтенсивно. Наставник «Скуадри адзурри» Лучано Спалетті робив став­ку на забитий гол. Тоді Украї­ні, яку влаштовувала тільки пе­ремога, довелося би забивати щонайменше двічі. Зробити це в матчі з італійцями, які вмі­ють грати у захисті, «синьо-жовтим» було би надзвичай­но складно… У першому таймі Італія могла відкривати раху­нок тричі, але два рази гості з вигідних позицій пробили повз «рамку», а коли на українські ворота вивалився Фраттезі, виручив наш голкіпер Трубін. Україна ж справді гольових мо­ментів у першій половині гри не мала. Так, були удари з-за меж штрафного майданчика у виконанні Циганкова й Суда­кова, але італійський воротар Доннарумма проблем із ними не мав.

Після перерви Італія трима­ла взятий високий темп лише перші 15 хвилин, а потім… «здохла». Очевидно, дався взнаки непростий матч проти Північної Македонії, який Італія провела 17 листопада. А от у збірної України, яка того дня не грала, сил залишилося більше. Тож наші почали пресингувати в центрі поля й на половині су­перника, і змогли «затиснути» італійців, які, здавалося, навіть трохи розгубилися… У друго­му таймі був момент у Мудри­ка. Після вкидання з-за боко­вої м’яч, що політав-пострибав у штрафному італійців, потра­пив до нашого півзахисника. На жаль, Михайло в тому пер­спективному епізоді зіграв дуже прямолінійно, пробивши в Доннарумму.

Нарешті постійний тиск «си­ньо-жовтих» змусив Італію по­милитися у захисті. Зубков класно паснув на Мудрика, і той був на м’ячі першим. Про­кинув «круглого» в бік воріт і… Кристанте «заїхав» Михайлові по нозі. Мудрик упав у штраф­ному Італії, але… Арбітр жод­ного «криміналу» не побачив. Судді, що працювали зі систе­мою VAR, також чомусь не вва­жали, що відеоповтор того мо­менту варто переглянути…

До честі італійців, вони ви­знають, що арбітр помилився. «На полі я не дуже зрозумів, що там сталося. Після матчу я по­дивився повтор, і, на мою дум­ку, пенальті можна було стави­ти», — заявив голкіпер збірної Італії Джанлуїджі Доннарумма. А ось післяматчевий коментар журналіста італійського теле­каналу Rai Sport Альберто Рі­медіо: «Що більше я дивлюся повторів, то більше мені зда­ється, що це пенальті. Якби нам не поставили такий пенальті, то говорили би про це два роки. Справді, Мудрик стрибає, але він робить це, щоб уникнути контакту зі суперником».

Цей скандальний епізод змусив пригадати нещодав­ню скандальну заяву прези­дента УЄФА Александра Че­феріна. Словенець сказав, що Італія «надто важлива», тож му­сить вийти на Євро-2024, інак­ше буде «катастрофа»… Мож­на припустити, що суддівська бригада, яка обслуговува­ла матч у Леверкузені, ту зая­ву Чеферіна почула… Прикро. Але зациклюватися на моменті з непризначеним пенальті за­раз усе-таки не варто.

Треба дивитися вперед — у березні підопічні Сергія Ре­брова продовжать боротьбу за путівку на фінальний турнір чемпіонату Європи. За резуль­татами в Лізі Націй УЄФА збір­на України одержала право зі­грати у плей-оф — у мінітурнірі за участі 12 збірних. Їх буде по­ділено на три Шляхи, по чотири команди в кожному.

За станом на 21 листопада були відомі два учасники Шля­ху, А — Польща й Естонія. Най­кращі шанси стати третьою ко­мандою Шляху, А мав Вельс (хіба би в останньому турі у його групі Хорватія не обі­грала вдома Вірменію, і вод­ночас Вельс переміг би Ту­реччину). Четвертий учасник Шляху, А визначиться 23 листо­пада жеребкуванням — Фінлян­дія, Україна або Ісландія.

Якщо це буде Україна, то у півфіналі 21 березня зіграє­мо на виїзді з Вельсом (якби напряму з його групи вийшла Хорватія) або з Польщею (якби напряму вийшов Вельс). Від­повідно, 26 березня у фіналі, якби Україна туди пробилася, її суперником буде переможець пари Польща — Естонія або пари Хорватія — Естонія. (Міс­це проведення фіналів плей-оф визначить жереб).

Як на мене, краще буде «за­жеребитися» до Шляху В, бо суперники там слабші, ніж Вельс, Польща чи Хорватія. Якщо до Шляху, А потрапить Фінляндія, то у півфіналі Шля­ху В Україна зіграє на виїзді з Боснією і Герцеговиною, а у фі­налі - з переможцем пари Із­раїль — Ісландія. Якщо ж до Шляху, А потрапить Ісландія, тоді у півфіналі Шляху В поїде­мо у гості до Ізраїлю, а у фіна­лі поборемося з переможцем пари Боснія — Фінляндія.

Заплутано? Так, УЄФА з тією Лігою Націй «нахомутав» не­слабо. Власне саме тому Че­ферінові так залежало на пря­мому виході Італії на Євро (не забуваймо, це чинний чемпіон Європи), що у плей-оф «Скуа­дрі адзуррі» точно би «світив» Шлях А. Там у півфіналі була б Естонія, для Італії не пробле­ма, але у фіналі були би Вельс, Польща або Хорватія. В одно­му матчі ці збірні точно можуть «пободатися» з Італією… Тож мудрагелі з УЄФА вирішили не ризикувати.

Із урахуванням непризна­ченого 11-метрового на Му­дрикові, «випадкове» жереб­кування 23 листопада мало би залишити збірну України у Шляху В, де наші шанси про­битися на Євро будуть вищи­ми. Аби бодай трохи відновити справедливість…

Група С

Англія — Мальта 2:0

Італія — Північна Македонія 5:2

Північна Македонія — Англія 1:1

УКРАЇНА — Італія 0:0

І В Н П М О

1. Англія 8 6 2 0 22−4 20

2. Італія 8 4 2 2 16−9 14

3. УКРАЇНА 8 4 2 2 11−8 14

4. П. Македонія 8 2 2 4 10−20 8

5. Мальта 8 0 0 8 2−20 0

Схожі новини