Передплата 2024 «Добре здоров’я»

До переліку нематеріальної культурної спадщини України додали два обряди

  • 22.11.2023, 20:15
  • 1 005

Міністерство культури та інформаційної політики додало до Національного переліку нематеріальної культурної спадщини України три нових елементи.

Фото: МКІП
Фото: МКІП

Про це повідомляє пресслужба МКІП

До переліку потрапив обряд «Гоніння гадюк» (село Іскра Великоновосілківського району Донецької області та Нижньодуванська громада Сватівського району Луганської області).

Цей обряд присвячений початку Великого посту. Учасники ритуалу повинні «очистити житло від злих духів, злиднів, лиха, хвороб та напастей», яких у селах називають «гадюками» та «гадами», розповіли в Донецькому обласному навчально-методичному центрі культури.

Після ритуалу господарі оселі пригощають його учасників. Обряд проводять лише хлопці від 7 років, парубки та дорослі чоловіки.

Також до переліку внесли обряд заплітання весільної коси (селище Білокуракине Сватівського району Луганської області).

Приблизно до середини XX сторіччя його часто проводили, хоча він частково зберігся і до сьогодення, зазначили в Луганському обласному центрі Народної творчості. В цьому обряді присутні такі елементи: заплітання коси, одягання весільного вінка з рясними стрічками та вплітання калини в коси. Так, дівчина має сидіти на діжці з кожухом, поки старша дружка заплітає їй коси, а інші дружки — співають пісень.

Третім елементом, який додали до переліку, стала практика з охорони традиційних ремесел та народного мистецтва.

Тепер територіальні громади мають подавати звіти про охорону цих елементів.

Схожі новини