Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

В Естонії у 15 разів збільшать штрафи для вчителів, які не знають мови

  • 01.07.2023, 13:00
  • 584

В Естонії у 15 разів збільшать штрафи для шкіл із учителями, які не знають естонської мови, а розмовляють російською

Фото умовне із мережі
Фото умовне із мережі

В Естонії із серпня у 15 разів збільшать штрафи для шкіл із учителями, які не володіють естонською мовою. Вони становитимуть майже 10 тисяч євро.

Також працівники Мовного департаменту матимуть право відвідувати заняття в школах.

Досі максимальний розмір штрафів, які могли призначати вчителям та школам, де не виконують мовні вимоги, становив 640 євро.

Та із 1 серпня Мовний департамент у співпраці з Міністерством освіти та науки країни матиме право штрафувати школи, які неодноразово порушують мовні вимоги, на суму до 9600 євро.

Мер Нарви — майже повністю російськомовного міста на сході Естонії — Катрі Райк заявила, що підвищення розміру штрафів є гарним сигналом для міських посадовців, багато з яких не розуміють важливості освіти естонською мовою.

«Зрозуміло, коли штраф великий (зараз 600 євро, це було смішно, це місцеве самоврядування з легкої руки платило), але 10 тисяч, коли в тебе п’ять директорів, тоді в тебе 50 тисячі. І я думаю, тут міськрада починає думати, що треба робити», — зауважила Райк.

Крім того, Мовний департамент також отримає більше важелів для впливу. Якщо досі співробітники відомства могли оцінювати рівень естонської мови вчителів на основі інтерв'ю, то з нового навчального року вони матимуть право ходити та перевіряти, що насправді відбувається на уроках.

«Справді, досі перевірки були досить формальними. Ми дивимося, чи виконує вчитель вимоги з мови, чи є в нього потрібна категорія, але як він може застосувати мову в класі, що найголовніше, ми не знаємо», —пояснив генеральний директор Мовного департаменту Ільмар Томуск.

Директорка Слов’янської основної школи в Кохтла-Ярве — переважно російськомовного промислового міста — Світлана Володимирова, визнала, що мовні навички педагогів часто залишають бажати кращого. З початку року її заклад уже отримав 22 зауваження від Мовного департаменту.

«Будь-яка мова, її володіння — це насамперед практика, і досвід, і навички. І, на превеликий жаль, і ми повинні це констатувати, тут, у нашому регіоні поза робочим місцем використання естонської мови обмежене», — додала Володимирова.

За даними Мовного департаменту, в Естонії налічується приблизно 2500 педагогів, які недостатньо володіють естонською мовою.

Схожі новини