Передплата 2024 «Добре здоров’я»

«Особливість баштанного сезону 2023 року — вирощування кавунів у нетипових регіонах України»

Херсонські кавуни вже приїжджають до Львова партіями по 20 тонн. На ринках за кілограм просять 25−30 гривень

Фото автора
Фото автора

Із середини серпня на львівських продуктових ринках з’явилися херсонські кавуни. Партії по 20 тонн привозять раз на кілька днів. Ціна на гуртовому ринку — від 18 гривень за кілограм. На роздрібних продуктових ринках та торгових мережах — від 25 гривень. Гуртова ціна на диню з українських полів — 30 гривень за кіло. Імпортна диня — 45−60 грн.

Торік через окупацію Херсонщини українські кавуни були в дефіциті, а цього року пропозиція баштанних зросла. На майданчиках для торгівлі гуртового ринку міста Лева — близько 40 автівок із баштанними. Географія баштанних — Одеса, Закарпаття, Херсонщина та Івано-Франківська область. Пік баштанного сезону очікується у другій половині серпня.

Особливість баштанного сезону 2023 року — активне вирощування кавунів у нетипових регіонах: Волині, Сумщині, Чернівецькій області та навіть Івано-Франківщині, зокрема на полях селища біля Калуша. Із втратою херсонської продукції через військові дії рф, західноукраїнські фермери дбають про продовольчу безпеку, масово збільшують господарства з баштанними. Кліматичні умови в цьому сезоні виявились сприятливими для вирощування баштанних в Західній Україні. Кавуни не з Херсону, а із заходу України теж доволі смачні, хоча вирощуються в інших умовах.

«Перша пропозиція імпортного кавуна у Львові з’явилася ще наприкінці травня, — розповіла керівниця відділу маркетингу оптового ринку сільськогосподарської продукції Тетяна Попович. — Гуртова ціна навесні була в середньому 30 гривень за кілограм. Знали, що український кавун буде, але в менших кількостях. Херсонщина залишалась під знаком питання. Хоча, ми постійно контактували із фермерами та точно знали, що попри окупацію там ведуться польові роботи. Зараз обсяг херсонського кавуна зовсім незначний у порівнянні із довоєнними роками. Але все ж фермери мають збут і відповідно кошти для продовження польових робіт та підтримки своїх господарств».

На ринку «Новий» кавуни продають по 30 гривень за кілограм. Продавці кажуть, це баштанні з Одещини та Херсонщини. Покупці питають переважно за херсонським товаром.

«Не закуповуємо кавуни з Волині чи Івано-Франківщини, бо вони дорожчі - 35 гривень за кілограм, — розповідає продавчиня цього ринку Надія. — Як і минулого року львів‘яни купують кавуни розрізаними шматками. Цілий мало хто бере, бо дорого. Один кавун заважує 8−10 кілограм».

Схожі новини