Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Науковці розкрили секрет позіхання

  • 12.05.2021, 19:55
  • 9 406

Позіхання допомагає охолодити мозок, а не насичувати кров киснем

Про це повідомляє DailyMail.

Дослідники з Утрехтського університету зазнімкували більш ніж 1250 позіхань понад 100 видів ссавців і птахів, відвідуючи зоопарки з фотокамерами. Вони виявили безпосередній зв'язок між рівнем активності мозку та тривалістю позіхання, що дозволяє припустити, що нам потрібно позіхати, аби охолодити мозок і не втрачати пильності.

«Якщо хтось позіхає, можливо, йому не нудно. Можливо, він намагається зосередити свою увагу на тому, що ви розповідаєте», — зауважує автор дослідження Йорг Массен.

Ми позіхаємо від 5-ти до 10-ти разів на день, але не тільки люди демонструють цю своєрідну поведінку. Багато видів хребетних, зокрема птахи, також позіхають.

«Через одночасне вдихання холодного повітря і розтягування м'язів навколо ротової порожнини позіхання збільшує приплив холоднішої крові до мозку і у такий спосіб виконує терморегуляційну функцію», — вважає Геллап.

Цю ідею підтверджує кілька досліджень. Зокрема, вчені довели, що температура мозку швидше падає після позіхання, а також те, що частоту позіхання визначає температура навколишнього середовища.

Окрім того, науковці дізналися, що люди позіхають рідше, якщо притискають до голови або шиї холодні речі.

Чому вчені зацікавилися позіханням?

Проведені в минулому Геллапом і Массеном невеликі експерименти, вже показали, що тварини з великим мозком позіхають довше. У новому дослідженні вони хотіли визначити, наскільки універсальна ця теорія, тому команда зібрала понад 1250 позіхань у 55 видів ссавців і 46 видів птахів.

«Ми відвідували кілька зоопарків із фотоапаратом і чекали біля вольєрів, поки тварини позіхнуть, — зазначає Массен. — Це було справжнім випробуванням».

Потім автори дослідження порівняли тривалість цих позіхань із інформацією, яку надала команда Павла Немцева з Карлова університету в Празі. Це дозволило зробити висновок, що тривалість позіхання у різних видів залежить від розміру мозку і кількості нейронів в ньому.

Крім того, дослідницька група дізналася, що ссавці позіхають довше птахів, адже птахи мають вищу температуру тіла.

«Кров птахів охолоджується до температури навколишнього повітря швидше, тому їм досить коротших позіхань», — зауважують вчені.

Мозок найкраще функціонує при оптимальній температурі. Якщо температура мозку підвищується, ми втрачаємо концентрацію і саме тому позіхаємо.

«Нам потрібно відкинути свої упередження щодо позіхання і зрозуміти, що воно є поведінковим механізмом, який дозволяє зосередитися і слухати уважніше», — наголошує Массен.

Результати дослідження опублікували в журналі Communications Biology.

Схожі новини