Передплата 2024 ВЗ

Олені можуть одночасно спати і їсти: дослідження

  • 23.12.2023, 20:30
  • 795

Улітку північні олені можуть спати і їсти одночасно, бо так вони накопичують жирові запаси на зиму

Фото Depositphoto
Фото Depositphoto

Відтак олені можуть їсти навіть під час сну. Поєднання відпочинку і пережовування також дозволяє тваринам отримати психологічну користь від спання.

«Традиційний погляд на сон полягає в тому, що коли ви спите, то не їсте. Однак існують різні види сну, а не лише такий, як у людини. Олені знайшли спосіб поєднати ці два процеси», — розповів Владислав В’язовський, фізіолог сну з Оксфордського університету.

Олені та інші жуйні тварини харчуються рослинами з целюлози. Вони швидко ковтають їжу, а потім переміщують її у шлунку. Цей процес дозволяє допомагає травленню і засвоєнню всіх поживних речовин, що є у їжі.

Щоб перевірити, чи дійсно північні олені сплять під час жування, нейробіологи з Цюріхського університету зробили неінвазивну електроенцефалографію (ЕЕГ) у чотирьох дорослих самок євразійських тундрових північних оленів, яких утримують у неволі в Норвегії.

Вчені спостерігали за тваринами протягом чотирьох днів поспіль у дні літнього та зимового сонцестоянь, а також у день осіннього рівнодення.

Вони виявили, що олені сплять однакову кількість часу як протягом 24-годинного світлового дня влітку, коли їжі багато, так і в темні зимові дні, коли її мало.

«Це означає, що їхню потребу в сні регулює щось, що йде зсередини, а не ззовні», — пояснює Мелані Фуррер, нейробіологиня з Цюріхського університету.

Дослідження свідчить: що більше часу олені жують, то більше вони відпочивають. Вчені також встановили, що коли олені жують, їхні мозкові хвилі нагадують ті, які можна спостерігати під час сну.

Команду науковців цікавило, чи справді олені отримують користь від сну під час жування. Щоб дослідити це, вони не давали оленям спати протягом двох годин. Тоді електроенцефалограма тварин показала наростання повільної хвильової активності: це означало, що тварини втомилися і прагнули спати більше, аби компенсувати цю депривацію.

Потім команда дослідників перевірила, чи жування викликає у тварин таке ж бажання спати, як і обмеження у сні. Та їхня мозкова активність засвідчила, що після пережовування олені відчувають таке ж відновлення, як після спання.

Дивовижна здатність північних оленів їсти і спати одночасно, ймовірно, є адаптацією до життя в умовах короткого арктичного літа. Вона дозволяє тваринам не переривати накопичення жирових запасів на зиму задля сну.

Така техніка відпочинку — один зі способів, якими тварини пристосовуються до екстремальних полярних умов. Хоча північні олені сплять рівномірно протягом усього року, рівень їхньої активності є різним: влітку тварини здаються більш активними, ніж взимку.

Схожі новини