Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

О котрій треба лягти спати, щоб добре виспатися?

Не любите рано лягати спати? А якщо скажемо, що існує певна година для сну, що гарантує вам добрий нічний відпочинок та бадьорий ранок? Опитування, яке провели у США, виявило, що допомагає людям швидше засинати і краще висиплятися

Фото pexels
Фото pexels

У звіті відділу медицини сну Гарвардської медич­ної школи зазначено різ­ний вплив сну на здоров’я, наприклад, зниження ри­зику серйозних захворю­вань і збільшення шансів на тривале життя. Однак, знаючи про це, ми часто заощаджуємо час, лягаю­чи спати набагато пізніше, ніж це слід робити.

В опитуванні, яке про­вели у США, взяли участь близько 2000 осіб. В се­редньому вони вважають за краще засинати о 22.00, хоча майже п’ята части­на респондентів зізналася, що зазвичай лягає наба­гато пізніше. Ті з опитаних, хто стверджував, що добре висипляються, лягали ще раніше. Точніше — о 21.39.

Аналізуючи інші відпо­віді, дослідники з’ясували, що середньостатистич­на людина прокидаєть­ся двічі за ніч, тоді як 29% опитаних зізнавалися, що страждають від «погано­го» сну, пробуджуються не менше п’яти разів за ніч. Основні причини — турбо­та про сім'ю (42%) та ро­боту (41%).

За словами респон­дентів, їхньому добро­му сну сприяють: лежан­ня із заплющеними очима в тихій кімнаті (31%), сон зі слабким джерелом світ­ла (72%), укриття зручною ковдрою у будь-яку пору року (66%), а також хоча б годинний проміжок між останнім прийомом їжі та сном (61%). Ці тверджен­ня — частина гігієни сну, що сприяє якісному нічному відпочинку.

У ході опитування, яке провела компанія OnePoll від імені мережі Simmons Mattresses, було вивчено інші ключові фактори до­брого сну. Відповіді рес­пондентів включали важ­ливість наявності двох подушок, матраца серед­ньої жорсткості і прохо­лодного повітря в спальні.

Судячи з результатів, більшість людей вважа­ють за краще спати за не­великого освітлення (36%), ніж у повністю темній кім­наті (29%). Виявили, що більшості з них потріб­но менше пів години, щоб завершити приготуван­ня до сну, включаючи чи­щення зубів (45%), догляд за шкірою (41%) та пере­гляд телепередач (38%)."Наше тіло прагне постій­ності, тому режим сну над­звичайно важливий для до­брого нічного відпочинку, який сприяє покращенню здоров’я", — дійшли висно­вку автори дослідження.

Схожі новини