Передплата 2024 «Добре здоров’я»

"Слуги" ініціюють позачергове засідання через події на Банковій

  • 21.03.2021, 17:15
  • 695

Фракція "Слуги народу" скликає позачергове засідання Верховної Ради через події під Офісом президента під час акції на підтримку ув'язненого громадського діяча Сергія Стерненка, яка відбулася 20 березня

Про це повідомила заступниця голови фракції «Слуги народу» у Верховній Раді Євгенія Кравчук.

Вона оприлюднила заяву депутатів «Слуги народу», які підтримали право громадян на мирний протест, але засудили насильство, вандалізм та наругу над символами держави.

«У зв’язку з цим вимагаємо від правоохоронних органів негайно дати юридичну оцінку подіям, що відбувалися вчора під Офісом президента, визначити міру провини тих або інших учасників за матеріальну шкоду, заподіяну державному майну, і домогтися відповідальності за ці дії, зокрема компенсацію збитків», — йдеться у заяві.

Також депутати вимагають вивчити відеоматеріали, що фіксують вчорашню подію під ОП, на предмет встановлення, чи не були ці насильство і вандалізм реалізацією замовлення з боку тих або інших політичних сил і фігур.

«Окремо вимагаємо кваліфікувати участь у вчорашній акції народних депутатів, чия відповідальність перед громадянами і законом незрівнянно вище. Чекаємо на рішучі, кваліфіковані і безкомпромісні дії з боку правоохоронних органів зі встановлення осіб ініціаторів і учасників актів вандалізму та притягнення їх до відповідальності», — заявили у «Слузі народу»

«Ми ініціюємо проведення позачергового засідання в найкоротший термін за участю силовиків і ухвалення постанови з оцінками даної події, із завданнями конкретним міністрам тощо», — підсумували депутати.

Читайте також: Протест біля ОП: затриманому активісту загрожує сім років ув'язнення

Нагадаємо, ввечері у суботу, 20 березня, сотні людей зібралися на площі перед президентським офісом. Акція на підтримку ув'язненого на сім років проукраїнського громадського активіста та відеоблогера Сергія Стерненка, якому учора виповнилося 26 років, закінчилася розмальованим фасадом, підпалом металевої таблички з написом «Президент України» й розбиванням скла у вікнах та дверях першого поверху.

Єдиним затриманим за хуліганство є український письменник і видавець з Вінниці, учасник АТО-ООС норвезького походження Владислав Гранецький-Стафійчук (творче псевдо — «Влад Сорд», позивний — «Змій»). Він досі під вартою.

Володимир Зеленський поки що жодним чином не відреагував на вимогу звільнити Стерненка.

Схожі новини