Передплата 2024 ВЗ

Три роки замість умовного: суд змінив вирок чеху, який воював за «ДНР»

  • 05.12.2020, 18:30
  • 694

Верховний суд у Празі посилив вирок громадянину Чехії Павелу Кафці, який воював на боці Росії на Донбасі, замінивши йому умовне покарання на реальне

Про це повідомив посол України у Чехії Євген Перебийніс у Фейсбуці.

«Справедливість наздогнала ще одного любителя „руского міра“. Йдеться про громадянина Чехії Павела Кафку, який у 2015−2016 рр. воював на боці Росії на Донбасі. У липні цього року крайовий суд в м. Ческе Будєйовіце за „участь в організованому злочинному угрупованні“ засудив його до трьох років умовного покарання з відстрочкою на п’ять років, після чого і прокурор, і сам підсудний подали апеляції. І ось 3 грудня справу розглянула апеляційна інстанція — празький Верховний суд. Результат — вирок змінено з умовного на реальний. І вирок — остаточний. Тепер П. Кафка матиме три роки у в’язниці, щоб подумати, чи справді цей „рускій мір“ був того вартий», — поінформував дипломат.

Посол зазначив, що у своїх поясненнях перед судом Кафка стверджував, що на Facebook приєднався до групи, яка називалася щось на кшталт «Росія наш справжній друг» і, побачивши там відповідні заклики, зробив російську візу і поїхав на Донбас нібито «допомагати цивільним, безхатченкам і працювати в лікарні». Однак, як змогло довести обвинувачення, насправді він брав участь в реальних бойових діях проти Збройних сил України у складі незаконних військових формувань, підкреслив Перебийніс.

Він також наголосив, що цей реальний термін ув’язнення проти чеського громадянина, що воював на Донбасі, — важливий прецедент, оскільки досі це були або умовні вироки, або заочні.

«Таких „героїв“ у Чехії ще кілька десятків. Більшість з них продовжують переховуватися на Донбасі. Проте важливо, що чеські правоохоронці і суди поступово, але цілеспрямовано так чи інакше притягають їх до відповідальності. Переконаний, що рано чи пізно всі вони за свої злочини опиняться на лаві підсудних», — зазначив посол.

Схожі новини