Передплата 2024 «Добра кухня»

Нацгвардієць, який застрелив 5 людей на «Південмаші», отримав довічний термін

  • 23.04.2024, 16:30
  • 449

​​Нацгвардійця Артемія Рябчука, який розстріляв своїх співслужбовців на заводі «Південмаш» у Дніпрі, засудили до довічного позбавлення волі

Фото Суспільного із зали суду
Фото Суспільного із зали суду

«За публічного обвинувачення прокурорів Дніпровської спеціалізованої прокуратури у сфері оборони Східного регіону ухвалено вирок солдату-строковику Нацгвардії України.

Суд визнав його винним у порушенні статутних правил взаємовідносин, вбивстві та замаху на вбивство двох і більше осіб, викраденні зброї, дезертирстві, а також порушенні статутних правил вартової служби та незаконному поводженні зі зброєю.

Нацгвардійцю призначено покарання — довічне позбавлення волі", — йдеться у повідомленні Генпрокуратури.

Відомо, що у суді засуджений свою провину визнав повністю.

Прокурори довели, що 27 січня 2022 року військовослужбовець був включений до складу варти, що охороняла територію державного підприємства «Виробниче об'єднання Південний машинобудівний завод імені О. М. Макарова» у Дніпрі.

Уночі він викрав зброю зі зброярні та розпочав вогонь. Унаслідок стрілянини загинули четверо його співслужбовців та працівниця підприємства. Ще п’ятеро нацгвардійців отримали поранення різного ступеню тяжкості.

Після скоєного стрілок втік з місця несення служби, із собою він забрав зброю.

Невдовзі його затримали працівники правоохоронних органів.

На вирок суду Рябчук очікував під вартою.

За даними ДБР, під час служби засуджений мав конфлікт з іншими військовослужбовцями. Кілька разів він був свідком сварок, про які доповідав керівництву.

Через це в інших військових сформувалося до нього негативне ставлення. Після чергової словесної суперечки він вирішив вбити тих, хто не поділяв його думок та поглядів, вважає слідство.

Вказано, що у межах кримінального провадження були десятки експертиз, зокрема — здійснювали стаціонарну комплексну психолого-психіатричну експертизу, яка встановила, що солдат не мав розладів із психікою і діяв цілковито свідомо.

У ніч на 27 січня 2022 року на території заводу «Південмаш» у Дніпрі нацгвардієць, солдат строкової служби Артемій Рябчук з автомата Калашникова розстріляв караул НГУ, а тоді втік зі зброєю. 5 осіб загинули (четверо військовослужбовців і одна цивільна жінка), ще 5 осіб отримали поранення. О 9:30 того ж дня солдата-вбивцю затримали патрульні поліцейські.

Схожі новини