Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Росіяни хочуть "нашаманити" дощ в окупованому Криму

  • 11.09.2020, 12:55
  • 878

"Влада" анексованого Росією Криму має намір штучно викликати опади на півострові шляхом експериментальних авіаційних робіт

Як йдеться на офіційному сайті держзакупівель РФ, конкурс на виконання таких робіт був оголошений 4 серпня, сума контракту — 25,4 млн руб (9,5 млн грн).

Тільки одне підприємство відповідало вимогам конкурсу на виконання робіт зі штучного збільшення опадів — Центральна аерологічна обсерваторія, яка входить в структуру Росгідромету. Комітет з водного господарства і меліорації Криму уклав контракт з цією організацією.

Як випливає з тендерної документації, роботи виконуватимуться із застосуванням літака. Він повинен бути оснащений системою вертикальної радіолокації хмар та опадів і бортовим вимірювально-обчислювальним комплексом (ІВК). Цей комплекс повинен мати вимірювач повітряної швидкості, барометричної висоти, температури зовнішнього повітря, водності хмар, швидкості і напрямку вітру, літаковий конденсаційний гігрометр, датчик температури, систему збору та первинного оброблення даних, а також інші елементи, необхідні для зазначених заходів.

Читайте також: Воду у Криму «випивають» російські кораблі…

Крім того, літак повинен мати азотний генератор і пристрої для відстрілу піропатронів з йодистим сріблом з кількістю зарядів не менше ніж 300 одиниць.

Роботи з викликання штучних опадів планується завершити до 15 грудня.

Нагадаємо, з 7 вересня в Криму ввели погодинне постачання питної води. Жителі Сімферополя, Бахчисарая і ще 39 довколишніх населених пунктів тепер будуть отримувати її лише вранці та ввечері.

Схожі новини