Передплата 2024 «Добра кухня»

«Виходить, і це обвинувачення було надумане»

Справу Романа Матиса Офіс генпрокурора закрив

Роман Матис. Фото із соцмереж
Роман Матис. Фото із соцмереж

Офіс генерального прокурора закрив кримінальне провадження проти експосадовця Львівської ОДА й волонтера Романа Матиса. Про це той повідомив у Фейсбуці. Нагадаємо, ексглаву Управління інвестиційної політики Львівської ОДА Романа Матиса й головного редактора сайту Mind.ua Євгена Шпитка СБУ затримала на початку травня 2022 року.

За версією правоохоронців, Матис і Шпитко заробляли на продажу військового споря­дження та іншої гуманітарної допомоги, яка призначалася для військових, та розкрадали гроші, які благодійники жерт­вували на потреби армії. Під­озрюваних затримали під час нібито продажу чергової партії військового спорядження на суму 550 тисяч грн.

Але довести провину Ма­тиса й Шпитка звинуваченню не вдалося. Роман Матис по­дякував генпрокурору Андрію Костіну «за політичну волю», а також групі прокурорів на чолі з Олексієм Бонюком — за про­роблену ними роботу, «щоб об'єктивно розібратися у цій ситуації».

Нагадаємо, у серпні 2022 року правоохоронці також зви­нувачували у продажу чотирьох автомобілів, які завозилися з-за кордону як гуманітарна допомога, відомого львівсько­го художника Олеся Дзиндру. Він в інтерв'ю «ВЗ» розповів, що «жодного автомобіля не продав», і назвав цю справу «провокацією». Також київські правоохоронці приходили з обшуком у квартиру відомого львівського волонтера й викла­дача Святослава Літинського. Той проходив у справі волонте­рів Назарія Островського й вій­ськового капелана Ігоря Пло­хого як свідок. Сам волонтер у той час поїхав по новий авто­мобіль для військових. Та через деякий час Офіс генпрокурора закрив кримінальне прова­дження на підставі відсутності доказів щодо волонтерів Ост­ровського й Плохого. Волон­тери усі звинувачення відкину­ли одразу і назвали цю справу сфабрикованою. Але скільки часу, зусиль, нервів пішло, аби це довести…

Святослав Літинський при­вітав Романа Матиса у соцме­режах. Я зателефонувала до Літинського, аби запитати, що це було?

— Виходить, і це обвинува­чення було надумане, — каже Святослав Літинський. — Від­сутні докази, які би свідчили про те, що він (Роман Матис. — Авт.) вчиняв якийсь кримі­нальний злочин. Таке саме формулювання було висуну­те й щодо інших волонтерів — Олеся Дзиндри, Назарія Островського, Ігоря Плохого. У цих справах також відсутні докази, які би свідчили про злочин.

— Тим часом була резо­нансна справа щодо роз­крадання гуманітарної допо­моги зі складів у селі Убині, що біля Львова, до якої ніби­то мала стосунок Львівська ОВА. Справу «футболили» від одного правоохоронного органу до іншого. У резуль­таті - тиша…

— У нашій державі величезна проблема з тим, що виконавча влада має великий вплив на правоохоронну систему. Я сти­кався з цим не раз. Мабуть, у цій справі є зацікавлені люди з виконавчої влади. Очевидно, є негласні домовленості: ви нас не рухаєте, ми — вас… Журна­лісти-розслідувачі з видання «Наші гроші. Львів» їздили на ці склади, знайшли документи, на яких видно було, хто замовник речей військового призначен­ня… У мене, наприклад, також є справа: керівник прикордон­ної застави вкрав у нас автомо­біль («ВЗ» писав про цю справу 27.01.2023 р. — «Автомобіль Kia Sorento прикордонник зареє­стрував на свого… вітчима». — Авт.). Ніякого руху у цій справі немає. Державне бюро розслі­дувань — нуль кроків зробило.

Схожі новини