Передплата 2024 «Добрий господар»

Найбільше у ЄС проявів расизму — в Німеччині й Австрії

А найменше у Польщі, Швеції і Португалії

Попри демонстрації противників расизму, випадків дискримінації за кольором шкіри у Німеччині останніми роками побільшало. Фото Reuters.
Попри демонстрації противників расизму, випадків дискримінації за кольором шкіри у Німеччині останніми роками побільшало. Фото Reuters.

Агенція ЄС із базових прав (FRA) оприлюднила результати досліджень щодо расизму проти «чорношкірих» осіб (африканського походження), проведених у 13 державах-членах Європейського Союзу. За даними FRA, 45% опитаних заявили, що стикалися з дискримінацією через свій колір шкіри.

Серед країн, де проводили опитування, найменше таких відповідей було у ​​Польщі (20%), Швеції (25%) і Португалії (26%). А от у Німеччині й Австрії респондентів, які заявили про пережиту ними дискримінацію, виявилося найбільше. У Німеччині аж 76% «чорношкірих» заявили, що протягом останніх п’яти років зазнавали дискримінації через колір шкіри, походження або ж релігію. В Австрії таких відповідей було 72%.

Проявів расизму стає більше…

Згідно зі звітом FRA, порівняно з часом, коли проводили попереднє опитування щодо випадків расизму в країнах ЄС, ситуація погіршилася. За даними дослідження 2016 року, респондентів, які заявляли про те, що зазнавали дискримінації через свій колір шкіри, було 39% (у середньому по ЄС), а нині це вже 45%.

Директор FRA Майкл О’Флегерті назвав таку тенденцію «шокуючою» і закликав уряди держав-членів ЄС забезпечити «людям африканського походження можливість користуватися своїми правами — без расизму й дискримінації».

Доповідь FRA також засвідчила, що серед «чорних» жителів ЄС багато бідних. 33% таких респондентів повідомили, що їм ледве вистачає грошей на проживання, а 14% через брак коштів не можуть собі дозволити опалювати свої помешкання. Для порівняння, ці показники для населення ЄС загалом становлять відповідно 18% і 7%.

Схожі новини