Передплата 2024 «Добре здоров’я»

"Ми про вас пам'ятаємо": Петро Порошенко привітав сімферопольців із Днем міста

  • 07.06.2020, 16:58
  • 710

П'ятий президент України, лідер "Європейської Солідарності" Петро Порошенко привітав жителів Сімферополя з Днем міста

У себе в Facebook Порошенко зазначив, що попри те, що день народження Сімферополя святкують протягом останніх 236 років, справжня історія набагато глибша.

«Перше античне скіфське поселення на території сучасного Сімферополя виникло ще у ІІІ столітті до н. е. Тож як би того не прагнула царська, радянська, а нині і російська пропаганда, Сімферополь має більше, ніж 236 років. До 1784 року, тобто до вторгнення Російської імперії, місто носило прекрасне кримськотатарське ім’я Акмесджіт. Тоді, як і зараз, російські загарбники хотіли стерти з пам"яті людей славну історію Білої Мечеті. Але я точно знаю — їм це зробити не вдасться!», — написав Порошенко.

Він опублікував відео подій 26 лютого 2014 року, коли громада Сімферополя виступила проти захопленої окупантами Верховної Ради Криму. «Понад 10 тисяч кримських татар і кримчан інших національностей тоді прийшли під будівлю кримського парламенту. Вони заявили, що Крим — це Україна, та не дали Москві показати бажану для них картинку совкової одностайності, ніби Крим добровільно попросився до Росії. Ні, не просився», — наголосив п'ятий президент.

Читайте також: Ірина Геращенко зробила гучну заяву до шостих роковин анексії півострова Крим

На момент його приїзду до Сімферополя (28 лютого) Верховна Рада Криму вже не працювала. «Вона була оточена так званими „зеленими чоловічками“ — військовими РФ і ланцюгом осіб у камуфляжі, які називали себе кримською самообороною. Вони координувались офіцерами спецслужб РФ. Я бачив їх на власні очі. Згадуючи цей день, я пишаюся поведінкою кримчан, які в умовах російського вторгнення підходили і чітко висловлювали мені свою підтримку», — розповів він.

Сімферополь, або Акмесджіт, вже понад шість років переживає російську окупацію, нагадав Порошенко.

«Незважаючи на те, що питання звільнення Криму зникло з порядку денного нинішньої влади, ми не дамо забути про кримчан. Ми вас любимо, ми про вас пам'ятаємо, ми боремося за об’єднання нашої великої української родини», — підкреслив п'ятий президент.

Схожі новини