Передплата 2024 «Добре здоров’я»

«Водій наказав хлопцям сісти спереду, а дівчатам — позаду»

І прикритися, бо тінейджерки «голі»… ЗМІ Ізраїлю розповіли про кілька випадків, коли водії автобусів «для ортодоксів» принижували жінок

Єрусалим, 8 травня 2023 року. Ультраортодоксальні чоловіки біля автобуса, що відвезе їх на фестиваль Lag B'omer у Мероні. Фото timesofisrael.com (ілюстративне).
Єрусалим, 8 травня 2023 року. Ультраортодоксальні чоловіки біля автобуса, що відвезе їх на фестиваль Lag B'omer у Мероні. Фото timesofisrael.com (ілюстративне).

«Коли група підлітків, хлопців і дівчат, зайшла в автобус лінії Nateev Express 885, що їхав із Ашдода до Кфар-Тавора, водій наказав хлопцям сісти спереду, а дівчатам — позаду, — пише видання The Times of Israel. — Дівчатам водій наказав накритися пледами, адже вони на маршруті, який обслуговує ультраортодоксів» (ортодоксальних юдеїв — А.Є.). Видання назвало це «ще одним випадком дискримінації жінок у громадському транспорті».

«Я знаю, ви почуваєтеся комфортно, коли ви голі», — сказав, зокрема, водій автобуса дівчатам, веде далі The Times of Israel. Запис із словами водія потрапив у розпорядження видання Ynet. Коли одна з дівчат сказала водієві, що почувається приниженою, той відповів так:

«Іди, розкажи про це Channel 12 (напевно, цей телеканал має ліберальні погляди — А.Є.). Досить тих дурниць, у тебе вдома немає релігійних людей. Ти живеш у кібуці, відірвана від світу. Ви живете в єврейській державі й повинні поважати людей, які тут живуть. Те, що ви живете в кібуці й вас виховали таким чином… Мені вас шкода».

«Усе, завершуємо суперечку, ви просто діти, — продовжив водій. — Ти виростеш і, можливо, зрозумієш, що виховання, яке ти отримала, найгірше з можливих. Коли сідаєш в автобус, де є релігійні й ультраортодоксальні люди, які поважають ваш спосіб життя, то ви повинні поважати їхній…».

Коли дівчата сказали, що демократія дає їм право обирати, як одягатися і де сидіти, водій відповів: «Це не має нічого спільного з демократією. Те, що ви робите, недемократично. Якщо у вас є проблеми з тим, що я сказав, то, як на мене, ви не отримали належної освіти».

«Я приїхала до Ізраїлю, і раптом опинилася в Ірані»…

88-річна Цефі Ерец із Ґіватаїма розповіла порталу Kan: водій автобуса неодноразово ігнорував її, коли вона запитувала, чи автобус їде туди, куди їй треба, інформує The Times of Israel про інший недавній випадок. Коли чоловік жінки запитав водія, чому той їй не відповідає, водій сказав, що відмовляється спілкуватися з жінками.

«Мені було дуже боляче, — розповіла Цефі Ерец. — Я пережила Голокост і достатньо страждала… Приїхала до Держави Ізраїль, і раптом опинилася в Ірані. Завтра вони скажуть мені закрити обличчя».

Автобусна компанія Dan опублікувала заяву, в якій перепросила за цей інцидент і повідомила, що вже зв’язалася з Ерец та її чоловіком. Хоча Ерец стверджує, що ніхто з компанії Dan із нею не розмовляв.

Минулого тижня трапилися ще два подібні випадки. У Тель-Авіві водій вилаяв жінку за те, що та вбрала легкий топ (без рукавів), а в Ашдоді водій сказав жінці, що та не може сісти в автобус, — оскільки той призначений лише для ультраортодоксальних чоловіків. Свідок цієї події розповів новинному сайту Arutz 7, що жінка все-таки сіла в той автобус — після того, як запитала водія, знімаючи його на свій смартфон, чи це справді автобус для ортодоксів (можна припустити, що водій перелякався, оскільки його дії порушували закон — А.Є.).

Автобуси Mehadrin, у яких ультраортодоксальних пасажирів ділили за статевою ознакою (чоловіки сиділи спереду, а жінки ззаду), в Ізраїлі курсували, поки 2011 року Верховний суд справедливості не визнав таку практику незаконною.

У заяві Nateev Express ідеться, що ця автобусна компанія розглянула інцидент і засуджує усі форми дискримінації на своєму маршруті.

«Це не помилка, це політика»

Група захисту прав жінок Bonot Alternativa відреагувала на серію інцидентів у громадському транспорті так: «Це не помилка, це політика. Уряд Ізраїлю активно працює над тим, щоб виключити й витерти жінок із публічної сфери. На цьому небезпечному кораблі керує один капітан, і це прем'єр-міністр».

(У Кнессеті правоцентристська партія прем'єра Нетаньягу «Лікуд» сформувала урядову коаліцію з ультрарадикальними й релігійними партіями, які, на думку їх політичних опонентів із табору опозиції, загрожують ізраїльській демократії — А.Є.).

Прем'єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньягу засудив ці інциденти, заявивши, що Ізраїль є вільною країною, де «ніхто нікому не може обмежувати доступ до громадського транспорту або диктувати, де хто має сидіти». Як наголосив глава уряду, «той, хто це робить, порушує закон і повинен бути покараний».

Міністерка транспорту Ізраїлю Мірі Реґев запевнила, що жінкам не обмежать доступ до громадського транспорту. «Після описаних випадків водії були негайно відсторонені від виконання службових обов’язків — до завершення розслідування», — зазначила міністерка.

Схожі новини