Передплата 2024 ВЗ

Зеленський не відкликатиме підписи Єрмака та Кучми під протоколом з бойовиками

Президент дав відповідь на електронну петицію, автор якої вимагав негайно відкликати підписи українських переговірників у Мінську

Президент Володимир Зеленський не має наміру відкликати підписи керівника свого Офісу Андрія Єрмака та представника України на переговорах у Мінську Леоніда Кучми під протоколом про створення так званої консультативної ради за участі представників ОРДЛО.

Про це йдеться у відповіді президента на електронну петицію, опублікованій на сайті глави держави.

У тексті, зокрема, йдеться, що підписаний 11 березня у Мінську протокол носить декларативний характер та не передбачає настання правових наслідків, у тому числі — не легалізує суб'єктність ОРДЛО.

«Протокол не є міжнародним договором, як це визначено в статті 2 Закону України „Про міжнародні договори України“, відтак уповноваження Президентом України на підписання/рішення про відкликання підписів під робочим документом засідання ТКГ у Мінську 11 березня 2020 року не регламентовано законодавством», — заявив Зеленський.

Він нагадав, що представників окупованих територій залучають до переговорів робочих підгруп ТКГ за згоди трьох сторін — України, Росії та ОБСЄ.

«Підписання Протоколу ТКГ 11 березня 2020 року є частиною поточної роботи з реалізації Комплексу заходів щодо виконання Мінських домовленостей від 12 лютого 2015 року, а також інших документів, які складають „пакет“ досягнутих у Мінську домовленостей», — йдеться у відповіді на петицію.

Схожі новини