Передплата 2024 «Добрий господар»

«У Конгресі США немає великої опозиції фінансовій допомозі України. Треба цим скористатися»

Утім, на думку експерта, «внутрішньополітичні американські питання» можуть завадити…

У ці дні погляди українців значною мірою звернуто за океан. Після участі в інавгурації новообраного глави Аргентини до США на запрошення їхнього Держдепу прибув президент України Володимир Зеленський. За останні 12 місяців війни це вже третя поїздка українського лідера до Вашингтона.

Нагальність нинішнього візиту найперше поясню­ється проблемами із фінансовою підтримкою Укра­їни з боку найбільшого її партнера. Надання Києву додаткових 61,4 мільярда доларів, на що були великі спо­дівання, заблоковано в американському Конгресі - через внутрішньополітичну боротьбу між тамтешніми республі­канцями і демократами. Відсутність донорських коштів може негативно позначитися на здатності України опира­тися російській агресії, на загальному перебігу подій на фронті, а відтак — на глобальній безпеці.

Саме на цьому Володимир Зеленський наголошував під час зустрічі з міністром оборони США Ллойдом Ості­ном (на фото) і головою Об'єднаного комітету начальників штабів, генералом Чарльзом Брауном у Національному університеті оборони США, а також при зустрічі з керів­никами американських оборонних компаній. Ця теза мала бути провідною і під час виступу Зеленського перед сена­торами, і в його розмові зі спікером Палати представни­ків Майком Джонсоном. Зрештою, у спілкуванні із самим президентом США. Сподіваймося, Джо Байден усе ж зна­йде аргументи, якими переконає своїх законодавців під­ставити плече Україні. До цього їх мав би також спонукати надісланий напередодні спільний лист-звернення понад сотні парламентаріїв із 17 країн ЄС — із закликом розбло­кувати фінансування для України.

Коментар для «ВЗ»

Останнє цього року вікно можливостей

Олександр СУШКО, виконавчий директор Міжнародного фонду «Відродження», експерт у сфері міжнародних відносин, розвитку грома­дянського суспільства

— Приїзд нашого прези­дента до Вашингтона зазда­легідь не було анонсовано. Його спланували в останні тижні - через кризову ситуацію із фінансовою допомогою Україні, питання якої розглядають у Конгресі. Цей тиждень — остан­нє вікно можливостей для її виділення цього року. Якщо зараз у Конгресі не схвалять відповідний па­кет допомоги, законодавці підуть на Різдвяні каніку­ли — і наступний раз зберуться аж у січні. Звичайно, тоді можна буде повернутися до цього проблемно­го питання, однак для України це буде негативний сценарій. Не надані (поки що) американські кошти, про які йдеться, закладено у наш бюджет, зокрема в оборонні закупівлі - і від цього залежатиме ситу­ація на фронті.

Розуміємо, що головні проблеми з цим паке­том допомоги стосуються не «українського питан­ня», а внутрішньополітичних американських питань. Зокрема, здатності двох партій знайти компроміс щодо виділення коштів на додаткове облаштуван­ня південного кордону США — з Мексикою (де ве­личезний наплив мігрантів. — І. Ф.), змін до мігра­ційної політики. У Конгресі немає великої опозиції фінансовій допомозі України. Треба скористатися цим моментом. Однак є ув’язування, пакетний під­хід, який не дає змінити загальний підхід до розгля­ду питання про допомогу Україні, так само, як про допомогу Ізраїлю й Тайваню.

— Чи є у нас запасний варіант дій на випадок, якщо конгресмени не погодяться на те, чого хоче Україна?

— Один із запасних варіантів — розгляд цього пи­тання у січні. Але він складний, бо стосується най­ближчих постачань боєприпасів. В американців є певні ресурси з попереднього фінансового пакета, однак їх мало. Розглядають варіанти меншого па­кета, на коротший період часу — однак це теж недо­бре, бо Америка вступає у передвиборчий період. Із огляду на це очікувати, що ситуація для нас буде більш сприятливою у березні-квітні чи влітку, не до­водиться.

— Перед приїздом до США Володимира Зе­ленського були вояжі туди керівника його офісу, міністра оборони, спікера парламенту, депута­тів від правлячої партії. Чи може це допомогти вирішити питання фіндопомоги?

— Активна дипломатія важлива. Знаємо, що у США активізувалася така робота з регіональними групами впливу, — наші представники розмовляють не тільки з конгресменами, а й з їхніми виборцями. Раніше був візит нашої делегації на чолі з першою віцепрем'єркою. Інтенсивність нашої дипломатії на американському напрямку повинна бути високою…

— …і водночас виїзд до США заборонили п’ятому президенту України Петру Порошенку. Це матиме якісь політичні наслідки?

— У нас є певні події, які створюють негативне тло у міжнародній політиці. Проблеми з виїздом полі­тиків, які не належать до влади, не додають Украї­ні авторитету. Про це писали у провідних західних медіа. Це не те, на чому влада може заробити ав­торитет. Вважаю цю історію достатньо штучною і непотрібною. Це створює нам негативний імідж серед тих, для кого демократичні цінності дуже важливі.

Схожі новини