Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

У час війни президент залишається легітимним — навіть якщо термін його повноважень завершиться

Підбурювати українців майбутньою «нелегітимністю» Володимира Зеленського намагаються наші вороги

Володимир Зеленський
Володимир Зеленський

У період воєнного стану не може бути припинено повноваження президента. Їх буде продовжено, аж поки після завершення війни не виберуть нового главу держави. Це випливає з Конституції України, в якій визначено порядок організації та здійснення державної влади, і цей порядок спрямовано на забезпечення безперервності її здійснення. Відповідне роз’яснення на запит видання «Главком» щодо легітимності глави держави після того, як 20 травня 2024 року сплине п’ятирічний термін його повноважень, дала Центральна виборча комісія України.

У ЦВК зазначили, що з 24 лютого 2022 року в Укра­їні триває воєнний стан, а згідно з Конституцією, на час воєнного або надзвичайного стану встановлено певні обме­ження прав і свобод громадян — зокрема, заборонено прове­дення загальнодержавних та місцевих виборів.

Закон «Про правовий режим воєнного стану» визначає, що у період дії воєнного стану не може бути припинено повно­важень президента, а в разі за­кінчення терміну повноважень президента під час дії воєнного стану його повноваження про­довжують до вступу на посаду новообраного президента, яко­го оберуть після скасування во­єнного стану.

У ЦВК також пояснили: рі­шення щодо призначення вибо­рів, процес яких не розпочався у зв’язку з введенням воєнно­го стану, ухвалює відповідний суб'єкт їх призначення не пізні­ше місяця з дня припинення або скасування воєнного стану. І до­дали, що призначення виборів президента належить до повно­важень Верховної Ради.

Тему «нелегітимності» укра­їнської влади в останній час все частіше порушують у росії - щоб дискредитувати нашу дер­жаву перед світом. Мотивують це тим, що в Україні начебто «нелегітимний» парламент (ви­бори нового його складу мали відбутися у жовтні 2023 року). А також тим, що чинний прези­дент України буде «нелегітим­ним» після 20 травня, дня, коли відбулася попередня інавґура­ція. У мирний час чергові вибо­ри глави нашої держави, згідно з Конституцією, мали би від­бутися 31 березня 2024 року. У кремлі вдають, ніби не розу­міють, що проведення і парла­ментських, і президентських виборів в Україні наразі немож­ливе — саме через їхню, росій­ську агресію.

Коментар для «ВЗ»

Андрій МАГЕРА, експерт із конституцій­ного права, член ЦВК у 2004−2018 роках

Добре, що ЦВК дала від­повідь на питання, яке ці­кавить багатьох. Але опти­мальним у цій ситуації було би тлумачення Конституцій­ного Суду. Рішення КС роз­ставило б усі крапки над «і».

Схожі новини