Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Чаплінський і Мандзій “позеленіли”

Львівські чиновники пакують валізи до столичних міністерств

Двоє відомих львівських чиновників різко просунулися кар’єрною драбиною: перебираються у крісла заступників міністрів. Головний архітектор Львова Юліан Чаплінський відтепер працюватиме заступником міністра з питань будівництва та ЖКГ у Міністерстві розвитку громад і територій (колишній Мінрегіонбуд). А ексочільниця департаменту освіти і науки Львівської ОДА Любомира Мандзій уже посіла крісло заступниці міністерки освіти і науки України Ганни Новосад.

Юліан Чаплінський уже написав заяву на звільнення, яку тепер має підписати міський голова Львова Андрій Садовий, повідомляє ZAXID.NET. Можна спрогнозувати, що мер буде не проти, адже очільниця Міністерства розвитку громад і територій — народна депутатка 8-го скликання, член фракції «Самопоміч» Альона Бабак. На посаді головного архітектора Львова Юліан Чаплінський відпрацював більше чотирьох років — від 25 лютого 2015 року.

За свою каденцію запам’ятався просуванням таких масштабних проектів, як відновлення Пелчинського ставу перед входом до парку культури та відпочинку ім. Б. Хмельницького (дякувати Богу, втілити в життя ці архітектурні атракції йому так і не вдалося) і ремонту вулиці Степана Бандери (а на цей проект з нетерпінням очікуємо). Богемний Чаплінський грав на електрогітарі і пересувався по вулицях велосипедом, на Ютубі завів особистий влог, де розтлумачував львів’янам тонкощі урбаністики. Чаплінський став ініціатором створення карти незаконних будівництв у Львові, куди увійшли більше сорока багатоквартирних новобудов. У березні 2016 року невідомі зловмисники вночі закидали «коктейлями Молотова» його творчу майстерню на вулиці Лисенка. Пожежа знищила перший поверх, згоріли цінні макети архітектора. Чаплінський заявив, що це був цільовий напад на його майстерню.

Ексочільниця управління освіти і науки Львівської ОДА Любомира Мандзій у своєму дописі на Фейсбук не приховує радощів від зміни місця роботи: «Переїжджаю до Києва. Тепер моє робоче місце буде в Міністерстві освіти і науки України. Так, я увійшла до команди Ганни Новосад та погодилася стати заступницею міністерки. Скажу відверто: така пропозиція була дуже несподіваною для мене! Але розумію і знаю, що така увага є безпосереднім результатом усіх тих позитивних змін, які ми разом втілювали на Львівщині. Зоною моєї відповідальності буде продовження реформи Нової української школи, дошкільна та шкільна освіта. Творимо зміни в освіті разом!»

Тим часом до високих столичних кабінетів подалися не тільки львівські чиновники, а й спеціалісти. Заступницею міністра інфраструктури України Владислава Криклія стане 43-річна львівська юристка Наталія Форсюк. Зараз вона проходить процедуру погодження документів на цю посаду. У її біографії — посада радниці міністра інфраструктури Володимира Омеляна на громадських засадах. Останнє місце роботи — директорка CoST в Україні (Міжнародна Ініціатива з прозорості будівництва об’єктів інфраструктури за публічні кошти).

А 32-річна львівська юристка Валерія Коломієць стала заступницею міністра юстиції України Дениса Малюська. Працювала в адвокатському об'єднані «Бачинський, Коломієць та партнери», очолювала Львівське відділення Асоціації правників України.

У коментарі «ВЗ» народний депутат України, ексголова Львівської ОДА Олег Синютка сказав, що для нього призначення колишньої підлеглої Любомири Мандзій стало несподіванкою

«Для мене це призначення було несподіванкою. Але, в першу чергу, оцінюю його як сатисфакцію успіхів Львівщини в освітній сфері за останній період. І сатисфакцію того, що результати львівських шкіл по ЗНО були одними з найкращих серед областей України. Це успіх і цілком зрозуміло, що людина, яка очолювала цю галузь, завдяки якій зроблено багато зрушень в освітній сфері, отримала пропозицію реалізовувати цю політику на загальнодержавному рівні. Переконаний, що Любомира Степанівна буде одним із найуспішніших урядовців у сфері освіти України».

А тим часом…

Мер Львова Андрій Садовий пропонуватиме екснардепу Любомиру Зубачу посаду заступника міського голови Львова з питань містобудування. Зараз на цій посаді у статусі виконувача обов’язків працює Геннадій Васьків. Питання щодо Зубача розглянуть на найближчій сесії Львівської міськради.

Схожі новини