Передплата 2024 «Добрий господар»

Заборонений в Росії фільм «Смерть Сталіна» став найкращою європейською комедією

  • 16.12.2018, 13:16
  • 740

Європейська кіноакадемія визнала заборонений в Росії фільм «Смерть Сталіна» найкращою європейською комедією. Кращим європейським фільмом стала драма «Холодна війна» Павла Павліковського.

Сатирична кінокартина «Смерть Сталіна» британського режисера Армандо Іаннуччі отримала приз Європейської кіноакадемії в номінації «найкраща європейська комедія». 31-я церемонія вручення премій European Film Award відбулась ввечері у суботу, 15 грудня, в іспанській Севільї, повідомляє DW.

Дія фільму Іаннуччі розгортається після смерті радянського диктатора Йосипа Сталіна, коли коло наближених до генсека ЦК КПРС починає боротьбу за владу. У січні 2018 року міністерство культури РФ відкликало у комедії прокатне посвідчення, після чого показ фільму в Росії став неможливим.

Найкращим європейським фільмом визнана чорно-біла драма «Холодна війна» польського режисера Павла Павліковського, яка відзначена ще нагородами за кращу жіночу роль, режисуру, сценарій і монтаж. Прем'єрний показ цієї стрічки відбувся у травні в основній програмі Каннського кінофестивалю у Франції, де Павліковський був відзначений як кращий режисер. Кращим актором Європи був визнаний Марчелло Фонте за роль у фільмі «Догмен».

Німецькі фільми цього року отримали призи лише в другорядних категоріях. Найкращими композиторами визнані Крістоф Кайзер (Christoph M. Kaiser) і Юліан Маас (Julian Maas) за саундтрек до кінодрами «Три дні в Кіброн». Крім того, приз за найкращий саунд-дизайн до німецького фільму про військових злочинців «Капітан» отримали Андре Бендоккі-Альвес і Мартін Штеєр (Martin Steyer).

Приз в номінації «найкращий художник-постановник» отримав росіянин Андрій Понкратов за роботу у фільмі режисера Кирила Серебреннікова «Літо». Під час церемонії також згадали українського кінорежисера Олега Сенцова, який відбуває в російській колонії 20-річний термін.

Схожі новини