Передплата 2024 «Добре здоров’я»

«Мені хотілося б, щоб я ніколи не знімав цей фільм», — Мстислав Чернов під час отримання «Оскара»

  • 11.03.2024, 09:50
  • 764

Український фільм вперше за історію кіно здобув перемогу на найпрестижнішій кінопремії «Оскар 2024»

Фото: ТСН
Фото: ТСН

Фільм оповідає про 20 днів, які режисер Мстислав Чернов провів зі своїми колегами в обложеному Маріуполі після початку вторгнення росії в Україну.

«20 днів у Маріуполі» — це документальна робота режисера та воєнного кореспондента Мстислава Чернова. У березні 2022 року він та його колега — фотограф Євген Малолєтка — були останніми із цивільних журналістів, які лишалися в Маріуполі, що опинився у повній блокаді російських військ.

Під час нагородження Чернов зазначив, що «Оскар» його фільмові — знаковий момент для українського кінематографу, але водночас режисер зізнався, що волів би ніколи не знімати цю стрічку, а нагороду обміняв би на мир, який був в Україні до російського вторгнення.

«Я хочу мати можливість обміняти це на те, щоб росія ніколи не нападала на Україну, ніколи не окупувала наші міста. Я хочу віддати все визнання за те, щоб росія не вбила десятки тисяч моїх співгромадян», — сказав режисер у своїй промові.

Він також додав, що обміняв би пошану на те, щоб росія звільнила всіх військовополонених та цивільних заручників, та закликав світову кінематографічну спільноту «виправити історію», щоб «правда перемогла».

«Ми всі разом, ви — одні з найталановитіших людей у ​​світі — можемо зробити так, щоб історія була виправлена, правда перемогла, а люди Маріуполя та ті, хто втратив життя, ніколи не були забуті», — наголосив Чернов.

Поряд із ним під час вручення нагороди стояли інші творці фільму — фотограф Євген Малолєтка, журналістка Василіса Степаненко, продюсери Рейні Аронсон-Рат, Мішель Мізнер та Дерл МакКрудден.

«Мені хотілося, щоб я цього фільму ніколи не знімав», — сказав Мстислав Чернов, отримавши нагороду.

Схожі новини